Home

Achtergrond

Bietentelers steeds bewuster van aaltje

Steeds meer bietentelers worden zich bewust van de schade die het bietencysteaaltje veroorzaakt.

Dit is de conclusie van het bieteninstituut IRS. Die conclusie wordt ondersteunt door het stijgende percentage bietentelers dat kiest voor een aaltjesresistent ras. "Vorig jaar koos ongeveer 7 procent van de bietentelers voor een aaltjesresistent ras", zegt Jurgen Maassen van het IRS. "Dit jaar is dat gestegen naar 13 procent."

Uit de gegevens van bietenstatistiek.nl blijkt dat de interesse voor het resistente zaad vanuit boeren door heel Nederland komt. Het grootste percentage, 34 procent, gaat naar Noord- en Zuid-Holland. Daarna volgen de Noordoostpolder en West-Brabant met 23 procent van de bestellingen.

"Akkerbouwers moeten niet denken dat ze met de koop van een aaltjesresistentras klaar zijn. Bij een grote besmetting is alleen resistent zaad niet genoeg”" zegt Maassen. Het IRS adviseert telers daarom naast een resistent ras ook andere maatregelen te nemen en onder andere te kiezen voor een resistente, kruisbloemige groenbemester.

"Het begint bij het nemen van een grondmonster. Pas dan weet je zeker dat je last hebt van aaltjes en kun je wat doen." Om telers meer bewust te maken van het witte bietencysteaaltje geeft het IRS informatie over de schade die ze veroorzaken. Een ruimere vruchtwisseling kan ook helpen. "Via Beta-kwik, op de website van het IRS, kunnen telers zien welk effect de maatregel die ze nemen heeft op de aaltjespopulatie", zegt Maassen. Helemaal van aaltjes af komen, zal niet lukken.

Naast het witte bietencysteaaltje zorgt ook rhizoctonia voor problemen in de bieten. Het aantal akkerbouwers dat koos voor rhizoctonia-resistente rassen is echter niet gestegen. Het areaal met die rassen lag in 2009 op 18 procent. Hoe groot het bietenareaal in 2010 wordt, is nog niet bekend. "Dan moeten alle zaadbestellingen klaar zijn. Telers kunnen tot 5 januari hun areaal en zaadbestelling doorgeven aan Suiker Unie."

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.