Home

Achtergrond

Bevolkingsonderzoek bij de opticien

De opticien is mogelijk de aangewezen persoon om bevolkingsonderzoek naar glaucoom uit te voeren.

Glaucoom is een veelvoorkomende oogziekte, die uiteindelijk tot blindheid leidt. De ziekte is te behandelen, maar wordt vaak pas ontdekt, als er al onherstelbare schade is opgetreden.

Oogarts Remco Stoutenbeek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft onderzoek gedaan naar de manieren om glaucoom vast te stellen en naar de mogelijkheid van systematische screening. Volgens Stoutenbeek, die volgende maand in Groningen promoveert op zijn onderzoek, is preventief bevolkingsonderzoek wenselijk, maar nog erg duur. Aangezien volgens hem het overgrote deel van de veertigplussers toch al regelmatig een opticien bezoekt, zou een onderzoek daar een goede mogelijkheid zijn. De bestaande methode om onderzoek naar glaucoom te doen moet dan overigens wel nauwkeuriger worden, aldus de oogarts.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.