Home

Achtergrond

Bestrijding uienvlieg blijft nog twee weken onzeker

Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) doet 17 december een definitieve uitspraak over het gebruik van Mundial voor de bestrijding van uienvlieg.

Pas dan weten zaadbedrijven en akkerbouwers waar ze aan toe zijn. Van de uitspraak van het CTGB hangt veel af, blijkt uit reacties van teeltbegeleiders, zaadbedrijven en onderzoekers. "Als het niet wordt toegelaten hebben we niks anders voor teeltseizoen 2010", zegt Luc Remijn van DLV Plant.

Voorheen werd het middel Oncol gebruikt bij de bestrijding van uienvlieg, maar de werkzame stof in dat middel is vanaf september niet meer toegelaten. Het middel Mundial is een product van BASF. Ook Syngenta heeft een middel tegen uienvlieg, maar dat middel heeft meer tijd nodig om getest te worden.

De aanvraag voor Mundial werd onlangs afgewezen, waarna een bezwaarprocedure op gang kwam. Tot de uitspraakdatum blijft dan ook het uienareaal voor komend seizoen onbekend. "Akkerbouwers wachten tot dit middel is toegelaten voor ze gaan bestellen", zegt André Boot van Nickerson-Zwaan.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.