Home

Achtergrond 11 reacties

Bestemming 500 hectare niet gerooide bieten onzeker

De bestemming van de suikerbieten die nog in de grond zitten is onzeker.

Gaat het weer vriezen dan is het volgens Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij de Suiker Unie, de vraag of de kwaliteit nog wel voldoende is om de bieten te leveren. "Er zit nog ongeveer 500 hectare bieten in de grond", zegt Sikken. Die bieten konden vaak niet gerooid worden, doordat de grond te nat was. "In principe raden we telers aan voor 1 december te rooien, omdat de rooiomstandigheden daarna slechter worden."

"De suikerbieten die nog in de grond zitten zijn tijdens de eerste vorstperiode bevroren. Hoeveel schade de vorst precies veroorzaakt heeft is nog onbekend. Nu moeten de akkerbouwers echter wel wachten met rooien tot de vorst helemaal uit de bieten is, voordat ze gaan rooien."

Aan het eind van de week wordt weer vorst verwacht. Sikken zegt dat snel rooien geen optie is. "De vorst moet eerst uit de bieten. Daarnaast was de reden om niet te rooien de natte grond. Door de sneeuw zal de grond nog steeds te nat zijn om te rooien." Wat er uiteindelijk met de bieten gebeurt is afhankelijk van de uiteindelijke kwaliteit. "En daar kunnen we pas wat over zeggen als de vorstperiode voorbij is." Een andere groep telers die waarschijnlijk schade heeft door de vorst zijn degene die vlak voor de vorst gerooid hebben.
”Het gaat niet om veel schade", zegt Sikken. "Om een goede temperatuur in de bietenhoop te krijgen mogen bieten niet te koud gerooid worden. Gebeurt dat wel dan kunnen de bieten aan de buitenkant van de hoop, ondanks een afdekzeil, alsnog bevriezen."

Die bieten worden de komende tijd verwerkt. "Pas als alles opgehaald is kunnen we zeggen hoe groot de schade door de vorst is. Bevroren bieten worden door de chauffeurs niet meegenomen. Over het algemeen zijn de hopen echter goed afgedekt geweest en zijn de bieten niet bevroren."

Herma van den Pol

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Nu blijkt maar weer dat je niet oneindig kunt manipuleren met de bietencampagne. Misschien moet de suikerindustrie zich richten op het naar voren schuiven van de start van de campagne ipv het verlengen van ervan.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Als ondernemer moet je je eigen bedrijf regelen, niet dat van anderen. Je kan/mag niet oordelen over hun situatie ... Waarom men laat oogst kan tientallen redenen hebben, geen tijd vanwege aardappeloogst, worteloogst, bollenoogst, loonwerker nog direct geen tijd, omslaan van het weer, wegwerksaamheden die plots moeten gebeuren en je mag er 2wkn niet door, afspraken met omgeving (jagers, grondeigenaars). Zelf bewaar ik 2400ton tot 20januari, dus ervaring genoeg ... Maar laat dat oordelen/veroordelen !!

 • no-profile-image

  arie noordam

  bieten die nog niet gerooid zijn, zijn of vergeten of het kon niet vanwege nattigheid. als het laatste het geval was is de grond niet geschikt voor hakvruchten vroeger beginnen met de canpagne ( 1 sept?) kost veel meer geld door het afslachten van een goed groeiend gewas. bij berekeningen moet je dat doorrekenen tot einde groeiseizoen en je zal verbaast zijn hoeveel suiker je dan laat liggen
  laten we trots zijn op de geweldig efficiente manier van biet verwerking, de goede vermarkting van van de suiker en het bewaren?. natuurlijk kost dat geld en moeite maar we krijgen een redelijke vergoeding en krijgen ook meer ervaring
  de manier zoals het nu gaat, daar is goed en doordacht over na gedacht ook door de leden zelf.
  ik wens alle lezers een gelukkig nieuw jaar

 • no-profile-image

  Zandboer

  Tja, ale kans gehad met mooi weer te rooien. Wat blijft zitten past mij wel in de herverdeling. Buitengewoon onhandig ondernemersschap door zo te gokken. Terwijl er genoeg onderzoeken zijn die zeggen dat na november er niets te verdienen valt met later rooien. Voor degene die ze er in heeft, hoop ik uiteraard wel dat ze er nog uit komen, anders is het een dure groenbemester geweest.

 • no-profile-image

  Jan

  Tegenwoordig is de pluimverwachting van de verschillende Meteoinstellingen zo nauwkeurig dat je al 2 weken van te voren kunt zien of er vorst aankomt.

  Dan heb je dus TWEE weken de tijd om je bieten op het erf te krijgen.

  Diegene die ze nu nog hebben zitten hebben of geld zat of ze moeten een wel heeeeeel goed excuus hebben.....

 • no-profile-image

  kleiboer

  zandboer, mijn opmerking om de laatleveringen vooral uit de zandgebieden te doen, komt niet voort uit een gedacht dat bieten uit de klei niet bewaard kunnen worden. zand of klei maakt, zoals je zelf ook aangeeft, niets uit. wat wel uitmaakt is dat op zand zowat altijd gereden kan worden en het weerrisico in de zandgebieden dus kleiner is. ikzelf wilde ook rond half november mijn bieten eruit hebben maar dat is dus 1 maand later geworden doordat er slechts 4 a 5 rooibare dagen in een hele maand november waren en niemand in de regen wil rooien. op 1 november kregen we na een fantastische maand oktober direct 60 mm, en daarmee was de toon voor november gezet. dan lig je er bij ons dus al direct een week uit. aangezien het dan niet meer zo goed droogt. op het zand zakt het water gewoon makkelijker weg. en ik denk dat je na een bui van 60 mm op het zand na 2 dagen alweer onder goede omstandigheden kunt rooien. Het is een mooie stelregel dat je in november je bieten aan de hoop moet hebben en ik streef die zeker na maar het weer kan je niet regelen. en naar die onbetrouwbare 14 dagen vooruit weerberichten hoef je al helemaal niet te kijken klopt geen hout van. heb zelf 8 jaar bij een loonwerker op een rooier gereden en heb toch ook al meegemaakt dat het eind november stukken beter was als het gemodder in dat betreffende jaar van begin november.

 • no-profile-image

  Han

  Als ik het goed lees weten de heren boer weer precies hoe een ander zijn zaakjes had moeten regelen. Zware regenval kan een ernstige spelbreker zijn, waar niet tegen te plannen valt. Het artikel gaat over hoe verder na de vorst, nu het nog vriest blijft er misschien niets anders over dan in de vergister bij de gas en electra boer als die tenminste de kosten goed kan en wil maken.

 • no-profile-image

  boer drent

  Bieten rooien in december is veel risico nemen. Waarom niet rooien half november .Toen waren de omstandigheden prima .

 • no-profile-image

  kleiboer

  beste zandboer, jij hebt makelijk praten op het zand. daar kan je altijd het land op. mijn bieten liggen overgens goed gerooid netjes op de hoop onder plastic. maar eerlijkheidshalve moet ik toch zeggen dat ik het wel een beetje warm kreeg. in mijn streek is in de maand november 180 mm regen gevallen. er waren in november maar enkele dagen dat er gerooid kon worden onder zeer matige omstandigheden. deze dagen werden benut om de bieten voor de derde ronde te rooien. hierdoor schuift je als boer voor de 4e ronde logischerwijs door totdat de derde ronde uit is. gelukkig sloeg het weer in december om en heb ik onder 10 keer beter omstandigheden, als de november oogst, kunnen rooien. net voor de vorst na 8 dagen droog weer. welke nodig waren om het perceel weer draagkracht te geven. ik weet wel dat het kantje boord was of mijn bieten hadden ook nog in het land gestaan. ik zou dus maar oppassen om anderen te gemakkelijk weg te zetten als slechte ondernemers. ik pleit er dan ook voor om de laatleveringen vooruit uit de zandgebieden te laten plaatsvinden, en niet uit de kleigebieden.

 • no-profile-image

  Zandboer

  Dat makkelijk praten valt wel mee
  Ik heb de bieten ook begin november gerooid, omdat de omstandigheden toen goed waren. Het idee dat er op de klei geen biet bewaard kan worden is de grootste kul. Een paar kilometer verderop is alles al weggehaald. Het maakt voor de biet, geen biet uit waar deze opgeslagen ligt. Ik vind met 1300 ton buiten dat ik ook ruim voldoende bewaar. Rooien als het goed weer is, dat kan ook in oktober. Een uitermate natte begin novembermaand is idd pech, maar enigszins gokken op een mooie naherfst.
  Overigens is onhandig en slecht zeker niet gelijk aan elkaar. Je zou het zo kunnen leezen, maar is zeker niet zo bedoeld.

 • no-profile-image

  bouwboer

  alles is te organiseren.... dus ook het tijdig rooien van bieten... hoe groot je ook bent of wilt zijn als bietenteler... bieten laten bevriezen, beschouw ik als een ingecalculeerd risico wat de ene dus blijkbaar accepteert....

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.