Home

Achtergrond

Berlusconi weer in beklaagdenbank

Het belooft vandaag een zware dag te worden voor de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

De spijtoptant Gaspare Spatuzza, die Berlusconi beschuldigt van banden met de maffia, legt voor het eerst in een openbare zitting een verklaring af voor de rechter.

Het gerechtshof van Palermo heeft de zaak om veiligheidsredenen verplaatst naar Turijn. Spatuzza wordt in een zwaar beveiligde, ondergrondse rechtszaal gehoord. Formeel gaat het om het hoger beroep van Marcello Dell'Utri, een naaste medewerker van Berlusconi die in eerste aanleg tot negen jaar cel is veroordeeld wegens samenwerking met de maffia.

In de pers is al uitgelekt dat Spatuzza ook Berlusconi zwaar belast. Spatuzza was begin jaren negentig de rechterhand van Giuseppe en Filippo Graviano, twee kopstukken van Cosa Nostra, de maffia op Sicilië. De Graviano's zouden Dell'Utri en Berlusconi hebben uitgekozen als contactpersonen in de politiek.

Naast het hoger beroep van Dell'Utri in Turijn wordt vrijdag ook een rechtszaak tegen Berlusconi zelf hervat. De premier staat in Milaan terecht op verdenking van omkoping van de Britse advocaat David Mills. Die heeft in twee rechtszaken een valse verklaring afgelegd om Berlusconi te beschermen tegen een veroordeling wegens boekhoudfraude en belastingontduiking. Mills is daarvoor al in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel.

Berlusconi heeft al laten weten dat hij geen tijd heeft om aanwezig te zijn bij zijn proces. Hij moet in Zuid-Italië een nieuwe snelweg openen. De omstreden politicus en mediatycoon stelt dat hij in de afgelopen 15 jaar al 109 keer te maken heeft gehad met juridische procedures. Hij zou al 200 miljoen euro hebben uitgegeven aan juridische bijstand.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.