Home

Achtergrond

Beperkte capaciteit geitenslachterijen

Het is twijfelachtig of de geitenslachterijen komende weken zijn berekend op het grote aantal dieren dat wegens de Q-koorts moet worden gedood.

Dat bleek vandaag uit navraag door het ANP onder een aantal gespecialiseerde bedrijven in Zuid-Nederland.

In en rond Noord-Brabant, de provincie met de meeste Q-koortsgevallen, staan slechts enkele grote geitenslachterijen. Volgens de eigenaar van slachterij Van Hattem in Dodewaard kan zijn bedrijf per dag ongeveer duizend dieren verwerken indien het slachtafval direct wordt afgevoerd naar een destructiebedrijf. Is dat niet het geval, dan kan hij hooguit de helft aan. In de aanloop naar de kerstdagen is de slachtcapaciteit bovendien voor een groot deel al bezet. Voorlopig kan het bedrijf daarom maximaal drie dagen in de week vrijmaken om besmette dieren te slachten.

Volgens grove schattingen van de agrarische organisatie LTO zouden in de plannen van minister Gerda Verburg (LNV) ongeveer 15.000 tot 20.000 dieren, vooral geiten, het leven laten. Dat aantal kan met minstens de helft omlaag als de gezonde dieren, dat wil zeggen de dieren die de Q-koortsbacterie niet bij zich dragen, mogen blijven leven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.