Home

Achtergrond 4 reacties

Beloon boeren voor beheer landschap

Boeren moeten geen 'schadevergoeding' krijgen voor landschapsbeheer, maar een beloning voor het geleverde product.

Dit zegt Ernst Cramer, Tweede Kamerlid voor de Christenunie. Dat vraagt een omslag in het denken. Nederland kan de komende jaren 150 miljoen euro extra besteden aan plattelandsontwikkeling, meldt het Agrarisch Dagblad op 23 november. Extra geld wordt gestoken in experimenten met groen-blauwe diensten in de Friese Wouden en het Groningse Westerkwartier. Maar gaat het dat ver genoeg?

Landschaps- en natuurbeheer moeten inderdaad beter worden betaald. Te vaak worden beheer van landschap en natuur gezien als activiteiten waar we boeren een ’schadevergoeding’ voor moeten geven. Hier is een omslag van denken nodig: niet een vergoeding voor geleden schade, maar een ruime beloning voor het geleverde product.

Recent heeft een boer een proces gevoerd nadat bleek dat hij meer schade had geleden door ganzenoverlast op zijn land dan was ingeschat. Jammer maar helaas, zei de rechter, de schadevergoeding was nu eenmaal van te voren vastgesteld. Maar agrarisch natuurbeheer is geen 'schade' voor een boer: het is een fantastisch product! Die koe in de wei, weidevogels en ganzen die met rust gelaten worden, bloemrijke akkerranden, waterberging voor overtollige neerslag, een brede slootrand waar kinderen wat kunnen beleven: allemaal zaken die de laatste decennia veelal gesneuveld zijn door steeds efficiëntere landbouw. Zaken die het verdienen om in ere hersteld te worden voor meer afwisseling in de natuur en meer biodiversiteit. Hiervoor betalen is geen subsidie, maar loon naar werken.

Agrarisch natuurbeheer is een hoogwaardig product waar iedere Nederlander van geniet. Er ligt echt een taak voor minister Gerda Verburg om in Brussel tussen de oren te krijgen dat betalen voor natuurbeheer niet meer als staatssteun moet worden gezien. Staatssteun geef je aan banken die dreigen te verdrinken en daarmee vele consumenten zullen duperen. Een fatsoenlijk inkomen geef aan boeren die zich inzetten voor natuurbeheer en onderhoud van ons landschap.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dier

  Het lijkt mij een goede zaak een omslag te maken in denken. Ik weet zeker, dat elk mens hier achter kan staan. In Europa moet ook meegenomen worden dat wij in Nederland bijna geen ruimte hebben en dat dit dus voor ons nog belangrijker is dan voor de ander EU landen. Daar is immers ruimte zat voor de boeren. Daarom zouden onze boeren veel meer geld moeten krijgen voor hun inspanningen op dit gebied. Dan komen ze wel over de brug. Bovendien wordt het leven voor de boer ook leuker, want het is niet zo prettig om je geld te verdienen met kippen, varkens en ander vee in veel te kleine ruimten, omdat de marges zo klein zijn geworden, dat er steeds meer geproduceerd moet worden om je boterham die grote hypotheek te betalen.

 • no-profile-image

  boerin

  De oppervlakte die boeren kwijtraken door de nieuwe meting van DR zou dus onder de noemer landschapsbeheer / waterberging vallen. Dan voel je je al minder bestolen. Blijft de mestplaatsingsruimte die verdwenen is omdat DR met 2 maten meet.

 • no-profile-image

  realist

  Bravo, eindelijk een politicus met een goede toekomstvisie!!

 • no-profile-image

  een groen

  Hoog tijd loon naar werken en niet presteren en dan maar wachten of men wordt gecompenseerd/schadeloosgesteld.
  Presteren voor groen of blauw op verzoek moet een economische activiteit worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.