Home

Achtergrond 1 reactie

"België haalt Nederlandse aardappelcapaciteit in"

Binnen twee jaar heeft de aardappelverwerkende industrie in België een grotere verwerkingscapaciteit dan de Nederlandse.

De grote verwerkingscapaciteit zorgt echter niet voor een hogere prijs voor de telers. Dat zei commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico donderdagavond op een bijeenkomst in Lambertschaag (NH) van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

Volgens Van Hoogen kon in 1998 de industrie in Noordwest-Europa 11 miljoen ton aardappelen verwerken. Dat is gegroeid naar 14 miljoen ton per jaar. "Vooral in België is de verwerkingscapaciteit gegroeid. In 2008 konden de Belgen per jaar 2,9 miljoen ton aardappelen verwerken. Nederland zit op een capaciteit van 3,3 miljoen ton. In Nederland komt er geen productiecapaciteit bij, in België wel. Ik denk dat België binnen twee jaar Nederland heeft ingehaald."

Bintjes

Van Hoogen noemt de overstap van Bintjes naar nieuwe rassen als een oorzaak. "De nieuwe rassen halen hogere opbrengsten en een groter rendement dan Bintjes. In België vindt de overgang van Bintjes naar nieuwe rassen nu pas plaats, waardoor ze steeds meer frites per hectare produceren. En het areaal in België is dit jaar gegroeid. Telers kunnen hun toeslagrechten ook laten uitbetalen op aardappelen. En ze hebben daar nog veel grond waar nooit aardappelen op zijn geteeld."

De groei van de verwerkingscapaciteit heeft niet geleid tot hogere prijzen voor de telers, constateert NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. "Ondanks dat de verwerkers hun productiecapaciteit willen benutten. Als het aanbod groter is dan de vraag, staat de prijs altijd onder druk."

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    Laat die belgen maar lekker veel telen voor deze prijzen. Dan rijden wij wel tarwe naar Wanzé.

Of registreer je om te kunnen reageren.