Home

Achtergrond

België: geen zwaar vuurwerk voor consument

Nederlandse consumenten kunnen niet langer legaal aan professioneel vuurwerk komen in België.

De Belgen blokkeren de mogelijkheid om met een uittreksel van de Kamer van Koophandel en een btw-nummer zwaar vuurwerk aan te schaffen. Daarnaast mogen handelaren vuurwerk straks uitsluitend in Nederland importeren met een vergunning van het ministerie van Vrom.

Dat hebben minister Jacqueline Cramer van Milieu en minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. De afgelopen jaarwisseling werden de pijlen vooral gericht op de aanpak van illegaal consumentenvuurwerk. De twee ministers kijken nu ook naar het professioneel vuurwerk. Verkoop van zwaar vuurwerk aan consumenten is zowel in Nederland als in België verboden.

De wetswijziging die het onmogelijk maakt professioneel vuurwerk aan Nederlanders met een btw-nummer te verkopen, wordt volgende week gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het Nederlandse vergunningenstelsel voor importeurs wordt volgend jaar in de wet verwerkt.

Ook China wil een vergunningensysteem voor vuurwerkimporteurs. Naar verwachting zal Nederland binnenkort een overeenkomst sluiten met China over de aanpak van illegaal vuurwerk. China is 's werelds grootste vuurwerkproducent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.