Home

Achtergrond

België gaat toch op tijd bezuinigen

De Belgische regering gaat toch proberen haar begrotingstekort uiterlijk 2012 onder de Europese limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product te brengen.

Premier Yves Leterme heeft dat donderdag gezegd tijdens het vragenuurtje in de Belgische Kamer. Minister van Financiën Didier Reynders zei woensdag nog dat België de EU-opdracht om het tekort in 2012 al te reduceren naast zich neer zou leggen. Reynders verklaarde niet in te zien waarom België zijn overheidsfinanciën sneller moet saneren dan andere lidstaten.

België en Italië moeten van de EU hun tekort eerder verminderen, omdat zij een veel hogere staatsschuld hebben dan de overige EU-landen. De meeste EU-lidstaten, waaronder Nederland, hoeven het tekort pas in 2013 onder de 3 procent te brengen.

Leterme ziet de Europese aansporing minder somber in dan Reynders. Hij wees er donderdag op dat het Belgische begrotingstekort volgend jaar wat lager uitvalt dan was voorzien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.