Home

Achtergrond 2 reacties

Belgen kondigen acties aan voor exportsteun varkensvlees

Vlaamse varkenshouders gaan woensdag actie voeren voor exportrestituties voor varkensvlees.

Leden van de Groene Kring, de jongerenafdeling van de Boerenbond, laten dan een vracht biggen los voor het hoofdkwartier van de Europese Landbouwraad in Brussel. De landbouwraad is daar deze week bijeen.

Met hun actie willen de jonge varkenshouders duidelijk maken dat er na twee slechte jaren geen geld is om de biggen te voeren en dat sociale drama’s onafwendbaar zijn.

De actievoerders willen dat de Europese Unie exportrestituties voor bevroren en vers varkensvlees instelt. "Dit kan de broodnodige uitvoer weer op gang trekken", denkt voorzitter Christophe Decaigney van de werkgroep varkens. "We begrijpen niet waarom Europa dit tegenhoudt. De vooruitzichten zijn nog niet rooskleurig, integendeel. Het is al kwart over twaalf."

PVV-lobbyist Frans van Dongen acht de kans dat er exportrestituties komen zeer klein. Hij wijst erop dat enkele landen waar het vlees
naartoe zou moeten met restitutie, de grenzen gesloten houden. Dat geldt onder meer voor Rusland dat hoge kwaliteitseisen stelt. China heeft de grens eerder dit jaar gesloten gehouden vanwege de uitbraak van H1N1 (Mexicaanse griep). Ook zouden restituties nu macro-economisch een slecht signaal zijn.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    altijd

    Men heeft het hiet over varkensvlees maar als het om melk zou gaan dan dan zou exportsteun geen punt zijn door dit alle word de kloof tussen de sectoren alleen maar vergroot

  • no-profile-image

    Gradus

    Geachte heer Christophe Decaigney, Zou het nu is gen tijd worden om uwe exportdrang een bietje te verminderen? Ge kunt de Chinese en de Russe toch nie verplichte om dat Belgische vlees af te nemen? of wilt gij het hun door de strot duwe? En als de Russe en de Chinese het niet afneme, moet het dan maar naar de arme kindjes landen? zodat daar de lokale markt ook in mekaar donderd net zo als gullie door uw veel te veel vlees producere hier ook al hebt gedoan? Wor het nu is geen tijd om de hand in eige boezem te steke? Gullie hebt het uzelfve oangedoan en dan moet ge nu ni ligge te kankere!! groetjes van Gradus uut Limburg

Of registreer je om te kunnen reageren.