Home

Achtergrond

Bejaarden dagenlang vast in wooncomplex

Bejaarde inwoners van een seniorencomplex in het Friese dorpje Balk kunnen al dagenlang geen frisse neus meer halen.

Sinds vrijdagmiddag is de enige lift in het complex onbruikbaar. Veel van de vijftig bewoners hebben een rollator of een scootmobiel en kunnen daardoor geen gebruik maken van de trap. Noodgedwongen moeten ze nu binnenblijven.

Volgens een woordvoerder van Woningbouwvereniging Zuidwest Friesland, die het gebouw beheert, is een frequentieregelaar defect. "Die regelaar zorgt dat de lift langzaam vertrekt en stopt'', aldus de woordvoerder. Het onderdeel is inmiddels besteld, maar moet uit Finland komen. "Dat duurt even; we verwachten het onderdeel donderdag te hebben. Dan werkt de lift vrijdag weer.''

Tot die tijd heeft de woningbouwvereniging twee mensen in het pand gestationeerd. "Zij halen de boodschappen en doen andere klusjes voor de mensen die niet met de trap kunnen.'' De woordvoerder zegt dat de bewoners verschillend reageren. "De meesten vinden het natuurlijk vervelend. Een aantal doet vrij nonchalant.''

Over een eventuele brand maakt de vereniging zich geen zorgen. "Bij een brand mag de lift niet worden gebruikt. Dan moeten de bewoners door de brandweer naar buiten worden getild en dat kan nog steeds.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.