Home

Achtergrond

Begrip in Kamer voor maatregelen Q-koorts

Het CDA heeft begrip voor de maatregelen die de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) nemen tegen de Q-koorts.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel noemt de aanpak goed voor de volksgezondheid, maar spreekt wel van heel zware maatregelen. "Het is erg treurig; het betekent heel erg veel voor de sector.''

SP'er Henk van Gerven begrijpt de manier waarop de ministers ingrijpen, maar vindt wel dat ze te lang hebben gewacht. ,,Het is volstrekt duidelijk dat het kabinet heeft gefaald. Dit had een jaar geleden moeten gebeuren.'' Ormel verwerpt deze kritiek. ,,Vorig jaar was er nog veel minder bekend. Dan was ruimen van dieren nattevingerwerk geweest.''

Ook Harm Evert Waalkens (PvdA) vroeg voor de zomer al om maatregelen om "de veestapel schoon te krijgen''. Hij vindt het goed dat nu voor die insteek is gekozen. ,,Daar zaten we met smart op te wachten. In februari gaan de dieren lammeren, maar voor die tijd kun je al abortussen krijgen, waarbij de bacterie vrijkomt.'' Waalkens vindt wel dat bedrijven hermetisch van de buitenwereld moeten worden afgesloten zolang ze niet "schoon'' zijn.

Janneke Snijder (VVD) vindt dat er goede stappen zijn gezet. Dieren ruimen buiten de vaccinatiegebieden is juist goed, want daar blijft het grootste risico, stelt ze. ,Maar in het debat dat de Kamer donderdag met de ministers heeft, moeten wat haar betreft nog voldoende vragen worden beantwoord. "Waarom heeft het zolang geduurd? Hadden er toch niet eerder al adequate stappen kunnen worden gezet?''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.