Home

Achtergrond

Balkenende: klimaatambities EU zijn groot

De ambities van de Europese Unie om het klimaatprobleem aan te pakken, zijn groot.

Premier Jan Peter Balkenende heeft dat vandaag gezegd voor aanvang van een EU-top in Brussel. Op deze bijeenkomst bepalen de 27 EU-leiders hun inzet voor de klimaatconferentie in Kopenhagen.

Nederland wil volgens Balkenende, net als een aantal andere EU-lidstaten, de klimaatambitie van de EU opschroeven. In 2020 moet de CO2-uitstoot niet met 20, maar met 30 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990. Voorwaarde is wel dat andere grote landen, zoals de Verenigde Staten, Rusland en India, ook meedoen.

Nederland is bereid vanaf 2010 100 miljoen euro per jaar op tafel te leggen om de ontwikkelingslanden te helpen het klimaatprobleem aan te pakken, zei Balkenende verder. Voor de korte termijn is dat volgens hem "een heel behoorlijk bedrag''. Op de langere termijn moet er meer gebeuren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.