Home

Achtergrond 1 reactie

Balkenende: bonusbelasting interessant idee

Premier Jan Peter Balkenende vindt het Brits-Franse idee voor een speciale belasting op bankiersbonussen "een interessante gedachte waar we verder over moeten praten''.

Balkenende reageerde daarmee vandaag in de marge van een christendemocratisch partijcongres op een oproep van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier Gordon Brown, met steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Balkenende benadrukte wel dat Nederland al zijn eigen beleid heeft voor bonussen. Zo heeft Nederland een gedragscode voor bankiers. DNB-president Nout Wellink zei recent in de Tweede Kamer de bonussen voor topbankiers te willen verhinderen zolang de crisis zou voortduren.

Sarkozy wil volgens de Financial Times banken een extra belasting opleggen over alle bonussen die hoger zijn dan 27.000 euro. Daarmee brengt hij zijn beleid in lijn met dat van de Britse regering, die gisteren een eenmalige extra belasting aankondigde van 50 procent over alle bonussen hoger dan 25.000 pond sterling (ongeveer 27.600 euro).

Sarkozy en de Britse premier Gordon Brown riepen andere landen donderdag in een gezamenlijk ingezonden artikel in The Wall Street Journal op ook een prioriteit te maken van een speciale heffing op bankiersbonussen die over 2009 worden uitbetaald. Volgens beide leiders zijn de bonussen vooral te danken aan de steun van de verschillende overheden tijdens de kredietcrisis.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Tuurlijk,Balkenende wil toch bezuinigen , de bonussen komen toch uiteindelijk uit belastinggeld ,steun aan de banken,hierop weer 80% belasting heffen ,ook op commissariaatjes en declaraties,anders groeit de hele inkomenspolitiek scheef

Of registreer je om te kunnen reageren.