Home

Achtergrond 3 reacties

Balkenende blij met meer oogcontact op EU-top

De tweedaagse EU-top die vanmiddag in Brussel wordt afgesloten, is de eerste onder het nieuwe Verdrag van Lissabon.

De bijeenkomst heeft door dit verdrag een wat andere opzet gekregen. Konden tot dusver ook ministers van Buitenlandse Zaken de vergaderzaal binnen, nu zijn alleen de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-landen daar nog welkom.

Premier Jan Peter Balkenende is positief over het nieuwe regime, waardoor het deelnemersveld wat overzichtelijker is. "Je hebt meer oogcontact met elkaar. Dit doet mij denken aan mijn eerste jaren als premier, toen de EU nog 15 lidstaten telde in plaats van 27.''

Een belangrijke verandering die het Verdrag van Lissabon meebrengt, is de vaste voorzitter, of EU-president. De Belg Herman Van Rompuy, die vorige maand in deze functie werd benoemd, treedt formeel pas in januari aan. De top van donderdag en vrijdag is dus de laatste die plaatsvindt onder leiding van het EU-land dat het halfjaarlijks wisselde voorzitterschap van de unie vervult. Op dit moment is dat Zweden.

Als in januari Spanje het stokje van Zweden overneemt, zal dit land alleen de raden van de vakministers voorzitten, zoals de bijeenkomsten van de bewindslieden van Buitenlandse Zaken en Financiën. Op de top zal Van Rompuy dan de voorzittershamer hanteren. De Belg is nu overigens ook al aanwezig in Brussel. Hij kondigde aan dat hij in februari een extra top wil houden over de aanpak van de economische crisis.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Mag ik raden? Geitenoogcontact!

 • no-profile-image

  henk

  Met Neelie ? Die wordt er ook niet jonger op !

 • no-profile-image

  gekke henkie

  op wie heeft hij een oogje laten vallen??

Of registreer je om te kunnen reageren.