Home

Achtergrond

'Babysterfte moet worden gehalveerd'

De vermijdbare babysterfte in Nederland moet binnen vijf jaar worden gehalveerd.

Een stuurgroep van deskundigen op het gebied van zwangerschap en geboorte adviseert dat aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Het advies is vanmiddag gepresenteerd.

Zwangeren worden vanaf het begin van de bevalling niet meer alleen gelaten, zo adviseren de deskundigen. Gynaecologen, kinderartsen en operatieteams moeten dag en nacht paraat zijn om binnen vijftien minuten te kunnen ingrijpen bij complicaties rond bevallingen.

Als een vrouw ziektes heeft of eerder moeilijke bevallingen heeft gehad, moet ze extra begeleiding krijgen. Communicatieproblemen tussen gynaecologen en verloskundigen dienen te worden opgelost en verloskundigen mogen vrouwen tijdens de bevalling niet meer langdurig alleen laten.

Zwangere vrouwen die zich in een achterstandssituatie bevinden, moeten intensief in de gaten worden gehouden.

In Nederland sterft één op de honderd baby's vlak voor, tijdens en vlak na de bevalling. Dit aantal ligt hoger dan in andere Europese landen. Alleen Letland en Frankrijk komen nog slechter uit de bus.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.