Home

Achtergrond 1 reactie

BSE-testkosten kan LNV miljoenen extra kosten

Het ministerie van LNV moet mogelijk miljoenen euro's terugbetalen aan Nederlandse runderslachterijen voor in rekening gebrachte BSE-testkosten.

Dit dreigt als de Raad van State Exportslachterij Gosschalk in Epe in het gelijk stelt in een zaak die het bedrijf jaren geleden heeft aangespannen tegen het ministerie.

Gosschalk tekende in 2003 bezwaar aan tegen de hoogte van de kosten die het ministerie berekende voor de BSE-testen op runderen. Volgens Gosschalk week het ministerie daarmee af van Europese richtlijnen. De slachterij heeft volgens eigen berekeningen inmiddels 1,7 miljoen euro te veel betaald voor de BSE-testen.

Het ministerie van LNV bestrijdt dit. De Raad van State oordeelde in september 2007 dat ze er niet uit kwam en dat advies van het Europese Hof van Justitie nodig was. Dat deed op 26 juni van dit jaar een uitspraak. Daarin werd gesteld dat lidstaten wel degelijk het recht hebben om eigen tarieven vast te stellen voor de BSE-test.

De in rekening gebrachte kosten mogen echter niet hoger zijn dan de gemaakte kosten. Daarbij wordt niet alleen gedoeld op de technische kosten van de BSE-testen alleen. Ook de loonkosten, de sociale premies en administratiekosten moeten in de totale kosten worden verrekend.

De Raad van State belegde naar aanleiding van deze uitspraak afgelopen week een hoorzitting met vertegenwoordigers van Gosschalk en het ministerie van LNV om te kunnen bepalen wat mogelijk wel en niet terecht berekende kosten zijn geweest. Aan de hand daarvan doet de raad binnenkort een uitspraak. Als LNV Gosschalk moet terugbetalen, ligt het voor de hand dat ook andere runderslachterijen te veel betaalde kosten komen terugvragen bij LNV.

Overigens zijn de BSE-kosten niet de enige zaak waarin Gosschalk strijdt met het ministerie van LNV. In april 2009 oordeelde de Raad van State dat het ministerie van LNV en de Voedsel- en Warenautoriteit de rekeningen voor de gewone keuringsactiviteiten aan de slachtlijn moesten herzien.

Eén reactie

  • no-profile-image

    greetje

    dacht dat de veehouders de kosten voor de bse test betaalden, zat altijd in de verrekende kosten als er een koe naar de slacht ging, krijgen we dat geld terug mocht gottschalk in het gelijk worden gesteld of word het in eigen zak gestopt?

Of registreer je om te kunnen reageren.