Home

Achtergrond

Avag: buitenlandse vraag kassen trekt aan

De buitenlandse vraag naar Nederlandse kassen trekt aan.

Dat meldt de koepel voor toeleveranciers Avag naar aanleiding van de jaarvergadering van de vereniging. Voor kassenbouwers en toeleveranciers betekent dat een verlichting van de huidige marktmalaise op vooral de binnenlandse markt. De vraag uit het buitenland naar Nederlandse kassen was al minder getroffen door de recessie en afzetcrisis, maar lijkt nu ook sneller te herstellen.

De leden zijn hard getroffen door de terugval. Avag meldt omzetdalingen bij leden tot enkele tientallen procenten. Op de korte termijn verwacht Avag op de Nederlandse markt geen herstel. Die buitenlandse vraag compenseert deels de teruggelopen vraag van Nederlandse tuinders.

Naast buitenlandse markten zoeken leden naar sectoren in Nederland die minder getroffen is door de recessie. Zo verleggen de leden de aandacht naar de utiliteitsbouw of toelevering aan de industrie.

Volgens Avag hebben de meeste bedrijven het aantal werknemers teruggebracht, maar dreigt daarmee ook innovatiekracht weg te vloeien uit de sector. Avag hoopt dat het tuinbouwcluster nu juist werk maakt van innovatie en verduurzaming om zo de markt voor toeleveranciers te verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.