Home

Achtergrond

Australische Senaat verwerpt klimaatplan

De Senaat in Australië heeft vandaag met 41 tegen 33 het klimaatplan van de regering van premier Kevin Rudd verworpen.

Anders dan verwacht komen er geen vervroegde verkiezingen en zal de regering het voorstel volgend jaar opnieuw indienen, zei vicepremier Julia Gillard.

De regering wilde het plan, dat met emissiehandel de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen, door het parlement loodsen voor het begin van de VN-Klimaattop die volgende week begint in Kopenhagen. Australië heeft de hoogste uitstoot van broeikasgassen per persoon in de westerse wereld.

Rudd heeft in de Senaat geen meerderheid. Hij sloot eerder een deal met oppositieleider Malcolm Turnbull. Maar dat leidde tot een opstand in diens Liberale Partij. Klimaatscepticus Tony Abbott nam de vaandel van Turnbull over en liet weten het plan niet meer te steunen.

Analisten dachten dat de premier vervroegde verkiezingen zou uitschrijven als het plan zou worden afgewezen. Zijn Labourpartij staat op een royale voorsprong in de peilingen. Gillard liet echter weten het klimaatplan begin volgend jaar na het zomerreces een nieuwe kans te willen geven als volgens haar de gemoederen binnen de oppositie zijn bedaard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.