Home

Achtergrond

Australisch klimaatpakket in problemen

Het klimaatplan van de Australische regering om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen door emissiehandel, lijkt te gaan stranden in de Senaat na de verkiezing dinsdag van een nieuwe oppositieleider.

Mogelijk komen er vervroegde verkiezingen.

Partijleider Malcolm Turnbull van de oppositionele Liberale Partij sloot vorige week een akkoord met premier Kevin Rudd over het plan. Dat leidde tot een oproer van klimaatsceptici in de oppositiepartij. Een nieuwe leiderschapsverkiezing was het gevolg met als resultaat dat klimaatscepticus Tony Abbott dinsdag nipt tot leider werd gekozen.

Abbott verklaarde na zijn verkiezing direct het klimaatplan te verwerpen, tenzij behandeling van het wetsvoorstel wordt uitgesteld tot 2010. Rudd wilde het plan voor de VN-Klimaattop, die volgende week in Kopenhagen begint, door het parlement hebben geloodst. Maar de regering heeft geen meerderheid in de Senaat.

Waarnemers verwachten dat Rudd nu vervroegde verkiezingen zal uitschrijven. Volgens peilingen zou hij die ruim winnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.