Home

Achtergrond

Areaal peulvruchten in Europese Unie groeit

Het areaal peulvruchten in de EU kan volgend jaar groeien naar meer dan 1 miljoen hectare. Dat komt omdat een aantal lidstaten de teelt stimuleert.

Dit jaar is in de EU 950.000 hectare geteeld. Dat is bijna 16 procent meer dan in 2008. De groei is een trendbreuk, zei Gijs Schilthuis, econoom van de marktafdeling van de Economische Commissie, gisteren op een bijeenkomst in Den Haag.

”Sinds begin jaren 90 is het areaal voortdurend gedaald. In 1993 werd nog 1,8 miljoen hectare peulvruchten verbouwd. Maar ondanks de opleving blijft de import van soja een belangrijke rol spelen. De EU is voor slechts 33 procent zelfvoorzienend als het gaat om de eiwitvoorziening voor de voersector”, aldus Schilthuis.

Hij schrijft de groei dit jaar toe aan de gedaalde graanprijzen. ”Daarnaast was de herfst van 2008 erg nat, waardoor vooral in Groot-Brittannië geen wintergraan gezaaid kon worden. Een groot aantal telers heeft toen in het voorjaar peulvruchten gezaaid.”

Schilthuis verwacht in 2010 een verdere groei van het areaal peulvruchten in de EU. ”Lidstaten mogen een deel van de Europese landbouwgelden gebruiken voor andere doeleinden, bijvoorbeeld voor het stimuleren van innovatie of milieubescherming. Er zijn vier lidstaten die de teelt van peulvruchten steunen. Dat zijn Frankrijk, Polen, Finland en Spanje.”

In de veevoeding hebben peulvruchten lang een negatief imago gehad vanwege de aanwezigheid van ongewenste stoffen, zoals enzymremmers. Dat is veranderd, zegt onderzoeker Alfons Jansman van WUR. ”Door een andere teeltmethode of doordat de kweekbedrijven rassen hebben ontwikkeld die die stoffen niet meer bevatten. Onderzoek wijst uit dat als peulvruchten 20 procent goedkoper worden, dat dan 30 tot 40 procent van de soja kan worden vervangen, mits er voldoende peulvruchten beschikbaar zijn.”

Peulvruchten hebben een positief effect op de gezondheid, aldus Daan Kromhout, hoogleraar humane voeding aan de WUR. ”Onderzoek toont aan dat mensen die veel peulvruchten eten minder kans hebben op hartziekten.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.