Home

Achtergrond

Arbocatalogus voor bloembollen en boomkwekerij

Als gevolg van de herziening van de Arbowet komen er minder overheidsregels voor bedrijven.

De regels die overblijven zijn algemener van aard (doelvoorschriften). In de arbocatalogus kiest de branche (of een bedrijf) zelf de middelen, methoden en instrumenten die uiteindelijk leiden tot het voldoen aan de arbowetgeving.

Samen met LTO heeft Anthos zo'n catalogus op poten gezet voor zowel de bloembollenteelt- en handel, als voor de boomkwekerij. Anthos heeft het afgelopen jaar samen met de NBvB en de vakbonden gewerkt aan de arbocatalogus voor de boomkwekerij en de open teelten.

Naast afgevaardigden van werkgevers- en werknemersorganisaties hebben ook enkele ondernemers deel uitgemaakt van de projectgroep die de arbocatalogus heeft samengesteld. Het handboek heeft nu de goedkeuring van de arbeidsinspectie en is daarmee de standaard voor de sector.

In de Arbocatalogus kunnen hele concrete oplossingen voor (risicovolle) werkzaamheden worden opgenomen die direct door bedrijven in de branche kunnen worden toegepast. Dus geen vage/abstracte voorschriften maar praktijkoplossingen voor bedrijven: maatwerk dus.

Dit houdt in dat de arbeidsinspectie soepeler zal omgaan met het inspecteren bij bedrijven of branches met een arbocatalogus dan bedrijven of branches die geen arbocatalogus hebben. Immers via de oplossingen van de arbocatalogus voldoet men aan de voorschriften uit de arbowetgeving. Door als branche een arbocatalogus op te stellen en te laten toetsen, is het niet nodig om dit op bedrijfsniveau ter hand te nemen waardoor tijd en kosten worden bespaard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.