Home

Achtergrond

Arbeidsinspectie bezorgd over vuilnismannen

De werkomstandigheden van vuilnismannen bij ruim twee van de drie afvalinzamelingbedrijven zijn niet in orde. Dat maakt de Arbeidsinspectie maandag bekend na een controle bij 113 bedrijven. Twee keer hebben inspecteurs het werk stilgelegd omdat werknemers geraakt konden worden door draaiende onderdelen van een machine.

Maar het belangrijkste probleem is volgens de inspectiedienst dat veel vuilnismannen uitlaatgassen inademen van de vuilniswagen met een dieselmotor. De branche zou dat kunnen voorkomen door de wagens op een andere brandstof te laten rijden. Als dat niet kan, moet de uitstoot van gassen worden beperkt met een roetfilter.

Andere gevaarlijke situaties ontstaan doordat vuilnismannen onvoldoende worden beschermd tegen een aanrijding of val. Zo wijst de inspectiedienst erop dat werknemers op laadbakken en containers moeten klimmen om bijvoorbeeld netten of zeilen over de lading aan te brengen en weg te halen. Ook dreigt er gevaar door agressie en geweld van medeweggebruikers en bewoners op straat.

Volgens de Arbeidsinspectie is door maatregelen van de branche de afgelopen tijd wel voor vuilnismannen de veiligheid verbeterd en lichamelijke belasting verminderd. De dienst is bijvoorbeeld blij met nieuwe vuilniswagens met zijbelading, waarbij grijparmen containers oppakken en leegstorten. Maar daardoor krijgen vuilnismannen wel weer nekklachten, omdat ze veel met camera's en spiegels moeten controleren om ongelukken met fietsers en wandelaars tussen de vuilniswagen en containers te voorkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.