Home

Achtergrond

Appelvoorraad blijft 12,5 procent hoger dan in 2008

De appelvoorraad in Nederlandse koelcellen lag op 1 december 12.5 procent hoger dan in 2008. Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Tuinbouw.

Met 268.000 ton ligt er ruim 30.000 ton meer in opslag dan 2008 en 2007. De 12,5 procent grotere voorraad is opvallend omdat de productie ruim 6 procent hoger lag dan vorig jaar. Veel telers hebben meer appels opgeslagen in koelcellen dan andere jaren, zo lijkt het.
Opvallend is dat in deze fase van het afzetseizoen de voorraad Elstar nog groter is dan Jonagold. In andere jaren lag die verhouding net andersom. Voor beide rassen geldt overigens dat de voorraad hoger is dan vorig jaar.

In de opslag van peren zijn de verschillen groter. Van Conférence ligt meer dan twee keer zoveel opgeslagen als in 2008. De afbouw van de voorraad lijkt in lijn te lopen met 2007, toen ook circa 70.000 ton van de handelsproductie al was afgezet. De internationale vraag naar Conférence loopt op.

Of registreer je om te kunnen reageren.