Home

Achtergrond 4 reacties

"Aparte notering voor industrie-eieren nodig"

Voor eierhandelaren en pakstations is een aparte notering noodzakelijk voor kooi-eieren, die naar de industrie gaan.

Zij lijden steeds meer verlies op de verkoop van die eieren. Dat zei Arend Mijs, voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei), afgelopen vrijdag op de jaarvergadering van zijn vereniging.

Inkopers moeten kooi-eieren vaak bij leghennenhouders inkopen voor prijzen, die gelden als ze als tafeleieren in het schap van supermarkten komen. Kooi-eieren komen meer bij de verwerkende industrie terecht, omdat supermarkten overschakelen op scharreleieren en daardoor dus minder kooi-eieren verkopen. Bij de verwerkende industrie leveren kooi-eieren minder op dan als tafel-ei bij supermarkten.

"Deze situatie kan zo niet doorgaan. De nood is hoog bij de eierhandelaren. In het slechtste geval komen zij geen kooi-eieren meer ophalen bij leghennenhouders", legt Mijs uit.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ei

  ik denk inderdaad dat het verschil tussen scharrel(tafelei, supermarktenei) en kooi(industrie) inderdaad groot genoeg geworden is, De industrie moet eens leren om hun verkoopprijs te bepalen op basis van aankoopprijs+ kosten en niet tegen om het even welke prijs verkopen en dan jammeren dat ze verlies maken. De notering staat voor iedere eiproductenleverancier hoog, dus de een kan het niet veel goedkoper dan de ander
  Waarom heeft men vorig jaar de franse industrieprijs opgenomen in de nop? omdat de eieren zouden kunnen verkocht worden aan de industrie, en nu zou er nog eens een aparte notering moeten komen????
  als de handel de eieren laat staan dan worden ze door een eiproductenfabrikant toch opgehaald bij de boer en op basis van de notering betaald, hier kan het dan plots wel, ik denk dat er meer machtsspelletjes bezig zijn, maar laat het gezond verstand eens primeren

 • no-profile-image

  Roelof

  Moet er een aparte notering komen, of is het prijsverschil tussen tafeleieren(dus: scharreleieren) en industrie-eieren(kooi-eieren) al zo groot dat de industrie aan de gestegen prijs moet wennen?

 • no-profile-image

  Tonny Hospers

  Ik begrijp niet waarom agrarischeproducten niet goed betaald mogen worden. Dat de eieren nu duur zijn heeft te maken met veel vraag en minder aanbod. De industrie moet er maar aan wennen dat de eieren duur blijven, en dit moet door berekenen in het eindproduct, dat doet men toch ook met producten die uit aardolie voortkomen en arbeidsloon wordt toch ook door berekend als deze stijgen.

 • no-profile-image

  klaas kip

  wat een stelletje misselijk makende lui die handelaren een half jaar terug eerst de NOP voor het karretje spannen dat de kooi prijs omlaag moest want de kooi eieren gingen als industrie eieren weg dit is de pluimveehouder door de strot geduwd en nu zegt men dat men de eieren weer te duur moet kopen .
  Ze moeten eens eerlijk zijn zij zijn het die bij de retail de eieren weg geven tegen vaste dump prijzen voor lange tijd en dit moeten de kooi eieren nu weer betalen .
  als we een industrie prijs gaan gebruiken dan moeten wij pluimveehouders ook zorgen dat ze in de industrie komen en niet achter onze rug om weer inde handel voor tafelei .
  wanneer je industrie prijs uitbetaald krijgt onder de code industrie ei bij op het ei printen op deze manier voorkom je dat ze weer in de handel komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.