Home

Achtergrond 3 reacties

"Antibioticagebruik omlaag door toezichthouder"

Dierenartsen willen een toezichthouder om het antibioticagebruik terug te dringen.

Daarvoor willen dierenartsen de Veterinaire Diergeneesmiddelen Autoriteit (VDA) oprichten. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMVD). De onafhankelijke toezichthouder moet gegevens over antibioticagebruik in Nederland analyseren, beoordelen en in het uiterste geval straffen opleggen. Doel is om het gebruik van antibiotica in de veehouderij terug te dringen om zo antibioticaresistentie tegen te gaan.

Het is de bedoeling dat de toezichthouder inzichtelijk maakt hoeveel antibiotica dierenartsen voorschrijven. Zo kunnen dierenartsen, en daarmee indirect veehouders, worden aangesproken op hun gedrag. Het KNMVD verwacht zo in een jaar tijd na oprichting van de autoriteit een vermindering van 20 procent van het antibioticagebruik.

Hoeder van gezondheid

Voorzitter Ludo Hellebrekers van de KNMVD: ''Als dierenartsen nemen wij onze rol als hoeder van de gezondheid van mens en dier serieus. Daarom hebben wij deze oplossing ontwikkeld en laten onderzoeken. Dierenartsen die veel voorschrijven, hebben wat uit te leggen. Dat zal naar verwachting leiden tot minder gebruik van antibiotica. Werkt dat niet dat kan de toezichthouder waarschuwingen uitdelen en in het uiterste geval straffen opleggen.''

Onderzoeksbureau EIM is positief over de haalbaarheid, de effectiviteit en het draagvlak van het plan voor oprichting van de VDA. Op 10 december spreken de Tweede Kamer en de minister van LNV met elkaar over het tegengaan van antibioticagebruik.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kip

  Zondagavond het programma over de Q koorts gezien? Dan vertrouw ik mensen van het ministerie van LNV voor geen meter. Dat de dierenartsen een toezichthouder willen zodat deze dierenartsen niet onder druk kunnen worden gezet om toch maar medicijnen te leveren kan uiteindelijk ook voor ons goed zijn.
  Ik wil tenminste graag produceren zonder medicijnen.

 • no-profile-image

  john

  wat een onzin. een vereniging die een autoriteit opricht. Dan is het hek van de dam. Dit zijn zaken die bij de overheid zelf thuishoren.

 • no-profile-image

  erik

  een vereniging kan geen autoriteit oprichten. Dat is voorbehouden aan de overheid

Of registreer je om te kunnen reageren.