Home

Achtergrond 1 reactie

Antibiotica aan banden

Niemand kan er meer omheen: MRSA heeft zich stevig genesteld in de sector.

Als varkenshouder kun je rekenen op een aparte behandeling in het ziekenhuis. Niet omdat je zo belangrijk bent, maar vanwege de grote kans dat je de resistente MRSA-bacterie bij je hebt. Sinds enkele jaren geldt dit protocol. In het begin was de basis voor deze maatregel maar dun: een steekproef op enkele tientallen bedrijven in de varkens- en kalversector.

Maar sinds twee weken ligt er steviger onderzoek. Dat bevat positief én negatief nieuws voor de varkenshouderij. Om te beginnen het positieve. Het gevaar van deze MRSA is minder groot dan gevreesd. De bacterie die op varkensbedrijven zit, is niet dezelfde als de gevreesde ziekenhuisbacterie, en is niet resistent tegen voor mensen cruciale antibiotica. Het grootste gevaar is dat hij kan muteren tot een wél gevaarlijke variant, maar dat is nog niet gebeurd. Reden dus om die speciale screening te heroverwegen en varkens- en kalverhouders weer als gewone mensen te behandelen.

Dan het negatieve. Deze MRSA mag dan niet overal resistent tegen zijn, hij is dat wel tegen sommige soorten antibiotica die voor mensen gebruikt worden. De besmette varkenshouder loopt daarom persoonlijk wel degelijk gevaar, bijvoorbeeld op wondinfecties.

De sector moet de harde waarheid onder ogen zien dat antibioticagebruik en -resistentie bij elkaar horen. De bacterie zit op twee derde van de bedrijven, 14 procent van de varkenshouders is drager. Duidelijk is ook dat MRSA zich makkelijk verspreidt tussen contactbedrijven. Er is zelfs een link tussen bedrijfsomvang en besmettingsgraad. Niemand kan er meer omheen: het toegenomen gebruik van antibiotica heeft geleid tot wijde verspreiding van mogelijk gevaarlijke bacteriën. Alle reden dus om het gebruik aan banden te leggen. De KNMvD verdient steun bij het oprichten van de nieuwe autoriteit die hierop toeziet. De sector moet terug naar een situatie waarin deze geweldige medicijnen in verantwoorde hoeveelheden beschikbaar zijn.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Ik wil geen afbreuk doen aan alle hygiene maatregelen binnen de sector en daar buiten. Maar er komen steeds meer wetenschappelijke studies naar buiten, waarin de Super hygiene van de laatste decennia zowel bij mens als dier worden aangemerkt als een factor die ons afweer systeem heeft verzwakt. Onze eigen huid is zo rein, dat de daar van nature aanwezige bescherm engeltjes (bacterieen etc. die ziekte kiemen aanpakken voor ze binnen zijn, gedood zijn door al ons gewas met ontsmettende zeep en welriekende lotions.
    Het gevolg blijkt te zijn, sneller ziek, minder natuurlijke afweer, meer kans dus op immuniteit van ziekte kiemen die we nu alleen nog met antibiotica's kunnen bestrijden. Natuurlijke bestrijding via de huid is niet meer mogelijk. "Gaat de mens ten onder aan zijn eigen Hygiene?"

Of registreer je om te kunnen reageren.