Home

Achtergrond

Amsterdammers voelen zich gezonder

Amsterdammers voelen zich gezonder dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Amsterdamse Gezondheidsmonitor van de GGD.

Wel is 40 procent van de inwoners te zwaar, ze bewegen te weinig en maar liefst 83 procent eet te weinig fruit en groente.

In vergelijking met andere grote steden zijn Amsterdammers iets positiever over hun gezondheid. Ook kampen ze minder vaak met chronische aandoeningen. De hoofdstedelingen maken zich wel vaker schuldig aan overmatig alcohol- en cannabisgebruik dan inwoners uit andere plaatsen.

Hoewel het iets beter lijkt te gaan met de gezondheid van de Amsterdammers, is het verschil tussen diverse stadsdelen groot. Mensen in achterstandswijken voelen zich het minst gezond. Dit bleek vorige week ook al uit een gezamenlijke enquête van de GGD'en van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Mensen die in de binnenstad wonen, voelen zich beter dan bijvoorbeeld inwoners van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.

Het aantal rokers in de stad nam de afgelopen jaren af, van 33 procent in 2004 naar 27 procent in 2008. Amsterdammers met een middelbaar opleidingsniveau roken het vaakst. Vooral Turkse en Surinaamse mannen steken veel een sigaret op. Verder blijkt dat een op de vijf hoofdstedelingen te veel drinkt.

De GGD doet eens in de vier jaar onderzoek onder de Amsterdamse bevolking van 16 jaar en ouder. Ruim 6600 mensen hebben hieraan deelgenomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.