Home

Achtergrond

Amsterdam bij top groene steden

Amsterdam behoort tot de groenste steden in Europa.

Op de zogenoemde European Green City-index neemt de stad de vijfde positie in, na Kopenhagen, Stockholm, Oslo en Wenen. De ranglijst werd vandaag op de klimaattop in Kopenhagen gepresenteerd door het Duitse technologieconcern Siemens.

Amsterdam dankt zijn hoge positie vooral aan goede scores op het gebied van waterverbruik, afvalverwerking en de aandacht voor groengebieden. Op luchtkwaliteit scoort de stad niet goed. In die categorie neemt hij de elfde positie in. De Amsterdamse luchtkwaliteit heeft volgens de onderzoekers vooral te lijden van de nabijheid van zware industrie in Nederland, België en Duitsland en verkeersopstoppingen in de Randstad.

De Economist Intelligence Unit analyseerde voor Siemens de prestaties en doelstellingen van dertig Europese steden op het gebied van milieu- en klimaatbescherming. De slechtste scores worden behaald door Kiev, Sofia en Boekarest. Dat heeft te maken met de relatief kleine omvang van de economieën in Oost-Europa. Ook was er onder het communistische bewind in die regio weinig aandacht voor het milieu.

Scandinavische steden staan boven aan de ranglijst, omdat het milieubewustzijn daar al jarenlang hoog is. Na Amsterdam complementeren Zürich, Helsinki, Berlijn, Brussel en Parijs de top tien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.