Home

Achtergrond

Allochtone jeugd beter in eigen cultuur

Allochtone jongeren die vasthouden aan de ethische normen en waarden van hun eigen volk, vertonen minder gedragsproblemen en voelen zich beter.

Het idee dat deze migrantenjongeren het beste helemaal kunnen opgaan in de Nederlandse cultuur en maatschappij is dan ook een misvatting. "Niet iedere verandering en aanpassing aan de Nederlandse cultuur is per se een verbetering'', vindt orthopedagoog Mitch van Geel, die vandaag aan de Universiteit Leiden promoveert op een onderzoek naar het welbevinden van allochtone jongeren.

Van Geel onderzocht het welzijn van niet-westerse migrantenjongeren van 12 tot 17 jaar op het vmbo. Deze groep scholieren staat niet al te gunstig bekend, aldus de universiteit. "Opvallend is dat de generatie voor hen, de jongeren die het vertrek naar Nederland hebben meegemaakt, een veel beter gevoel van eigenwaarde had. Ze hadden ook niet meer of minder gedragsproblemen dan hun Nederlandse klasgenoten. Dat voordeel van de eerste generatie migrantenjongeren is langzaam kwijtgeraakt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.