Home

Achtergrond 8 reacties

Alle drachtige geiten én alle bokken op besmette bedrijven gedood

Alle drachtige geiten én alle bokken op besmet verklaarde bedrijven worden gedood.

Alle drachtige geiten én bokken op besmet verklaarde bedrijven worden gedood. De dieren worden gedood op de besmette bedrijven en gaan naar de destructie.

Dat hebben de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) besloten. In totaal worden ruim 35.000 dieren gedood. Mogelijk worden dat er nog 10.000 meer, als ook drachtige dieren en bokken op zestien verdachte bedrijven worden geruimd.

De ministers baseren hun besluit op een aanvullend advies van een groep deskundigen onder leiding van RIVM-directeur Roel Coutinho. De deskunidgen menen dat het ruimen van alle drachtige dieren de hoogste bescherming geeft aan de volksgezondheid.

Eerder wilden de ministers zo mogelijk een onderscheid maken tussen gevaccineerde en niet gevaccineerde bedrijven. Door individuele testen zouden niet besmette dieren (op besmette bedrijven) dan kunnen worden gespaard.

Maar volgens het advies kunnen daarbij veel besmette dieren over het hoofd worden gezien, omdat de geiten niet voortdurend evenveel van de Q-koortsbacterie uitscheiden. Om de risico's te verkleinen worden ook alle bokken geslacht, omdat ze de bacterie kunnen overdragen via het sperma.

De dieren worden geruimd op de bedrijven zelf, waarbij de bedrijven waar het eerst wordt afgelammerd het eerst aan de beurt zijn. De VWA begint op 21 december met ruimen. Er wordt niet geruimd tijdens de Kerstdagen en de jaarwisseling.

Ook wilde minister Verburg de dieren indien mogelijk laten slachten. Ook dat kan niet, omdat het te veel risico’s oplevert tijdens het vervoer, en ook voor vervoerders, slachthuispersoneel en omwonenden.

De Tweede Kamer overlegt morgen wederom over de maatregelen waarmee de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV) Q-koorts proberen in te dammen. Een gepland overleg over de MRSA-bacterie moet net als vorige week wijken voor het debat over de Q-koorts.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dirk ik denk dat het met de schapen anders ligt. Dat heeft niet te maken met de kleine hobbyboertjes maar met de grote jongens die duizenden schapen van hot naar her door het land of door regio's verslepen om ze in te scharen. Die 'boeren zonder land' zijn natuurlijk veel grotere bedreigingen bij dit soort ziekten en dat weet LNV ook verdomde goed. Stilhouden dus, want het is immers de bedoeling om de geitensector ijskoud te gaan saneren. Nou, de buitentemperatuur zit in ieder geval mee voor een kouwe sanering!

 • no-profile-image

  dirk

  Het is te hopen dat de geitenhouders op een nette manier schadeloos gesteld worden door de overheid!Het is zo al erg genoeg dat de dieren waar ze met liefde voor zorgen verplicht afgemaakt moeten worden!Men is weer willekeurig bezig want de schapenhouderij laat men links liggen.Zeker te omslachtig omdat er te veel hobbyboertjes bij betrokken zijn.Maar goed het grootste gedeelte van de bevolking denkt nu toch dat er eindelijk iets aan de Q-koorts gedaan wordt!Het geweten van de overheid is zo weer schoon ,in hun ogen tenminste!

 • no-profile-image

  gekke henkie

  de geitenhouders worden door lnv mooi bij de bok gedaan.

 • no-profile-image

  Patrick

  Als dit de beslissing en reactie is van de regering na 40 minuten NOVA uitzending op TV? Waarom wordt het huidige beleid van 3 jaar niet verdedigd? Er zou toch beleid moeten zijn geweest wat verdedigbaar is en was? Ook wil is een analyse van de sector nu, ook van de CDA en VVD nu, en uit het verleden over alle houders systemen, en risico, en oorzaak en gevolg. Ook met een analyse voor de toekomst.
  Als geitenhouder zou ik een claim richting overheid doen, Verburg en Klink dagvaarden, evenzo je eigen belangenbehartigers, zij in hiëarchie naar boven zijn de organisatorische verantwoordelijke diensten en organisaties. Zij houden dit systeem in stand. Het is je eigen sector die geen grens maakt, geen grens trekt maar wel de regels bepaald, dmv CDA en VVD en de andere onbeperkte vrije markt denkers. Dit ruimen van gezonde drachtige dieren en haar ongeboren kroost gaat ver. Het kan alleen rechtvaardig zijn als de laatste 3 jaren in detail geanalyseerd wordt. En wat in Februari als alle dieren geruimd zijn? Stal schoonspuiten, en weer fris beginnen. Intussen even uitbreidings plannen indienen, zodat je kan verdubbelen. Regering gaat gebrek aan inkomsten vergoeden. De ruimingskosten worden vergoed door de belastingbetaler. De vraag is WIE NEEMT er verantwoordelijkheid en is aansprakelijk. Dier ziektes zijn er altijd, dus zullen er ook komen, dus is het verstandig om daar over nadenken, en dat vooral richting Verburg en Klink.
  Het koesteren van leven, van dieren, mensen of van een planeet gaat de CDA steeds slechter af. Dit ruimen is weer een voorbeeld van 3 jaar teder LNV/CDA beleid. Gewoon alles moet dood bij deze partij als het niet rendabel is.
  En wat is het beleid met de Schapen? Of is daar ook geen beleid bij?

 • no-profile-image

  melkgeit

  Verschrikkelijk! Dat is het eerste wat in me op komt na het lezen van dit artikel. Alle hoop is vervlogen voor de geitenhouders die nu grote hoeveelheden van hun eigen geiten vernietigd zien worden op hun eigen bedrijf nog wel... Zeer triest en in mijn ogen zeer onrechtvaardig. Ook ten opzichte van de volksgezondheid die zeker van belang is, maar tegen elke prijs??

 • no-profile-image

  marcel

  De meeste geitenbedrijven liggen in het zuiden van het land, dus de karkassen zullen wel naar bergum, friesland gaan. Dat is LNV logica die we nog kennen uit vorige ziekteperiodes.

 • no-profile-image

  hans

  patrick, van de geitenhouders heeft helaas slechts 10 % een belangenbehartiger. De rest profiteer over de rug van een ander!

 • no-profile-image

  gaatze

  en wanneer deze geiten zijn gedood.. wat wordt er dan met de dode dieren gedaan? in een vrachtwagen en dan naar rendac?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.