Home

Achtergrond

Akkoord over salaris EU-ambtenaren

De EU-lidstaten hebben vandaag in diplomatiek overleg een akoord bereikt over een omstreden loonsverhoging voor Europese ambtenaren. De salarisverhoging wordt teruggedraaid van 3,7 naar 1,85 procent.

Veel EU-landen, waaronder Nederland, vonden de eerder toegezegde 3,7 procent extra een verkeerd signaal gezien de economische crisis. Staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken is dan ook blij dat het gelukt is de salarisverhoging te halveren. Wat hem betreft had de vermindering "nog wel een onsje meer mogen zijn'', maar daarvoor was een aantal lidstaten niet te vinden. De loonsverhoging kon alleen met unanimiteit worden aangepast.

De ambtenarenbonden hebben de afgelopen weken fel geprotesteerd tegen een vermindering van de toegezegde salarisverhoging. Ze stappen nu vermoedelijk naar het Europees Hof van Justitie.

Ook de Europese Commissie vindt dat aan de gemaakte afspraken vastgehouden moet worden. Zij liet vrijdag weten juridische acties niet uit te sluiten. Bij de EU werken ongeveer 40.000 ambtenaren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.