Home

Achtergrond

Akkerbouwer sorteert in drie maanden 1.500 ton pootgoed

Sorteren van pootgoed is niet Henk Kosters favoriete bezigheid.

"Maar het moet wel gebeuren", zegt de akkerbouwer uit het Groningse Pieterburen. Koster sorteerde de afgelopen dagen 5.000 kilo Red Scarlet-aardappelen, die door HZPC worden uitgevoerd naar Hongarije. Het sorteerwerk neemt hem ongeveer drie maanden in beslag en dan heeft hij zo’n 1.500 ton aardappelen onder zijn handen door zien gaan. Het werk is dit jaar wat aangenamer, omdat het goede groeiseizoen een goed product heeft opgeleverd. Koster: "Een achtjarig buurjongetje vroeg mij of het leuk werk is. Ik zei: het is nog erger dan school. Daar keek de jongen van op, want volgens hem was er weinig erger dan school." Foto Arno van Schaik

Medewerkers van paprikateler Aad van Dijk uit het Utrechtse Harmelen zetten nieuwe paprikaplantjes in de teeltgoten. "Het zijn de laatste van in totaal 600.000 planten", zegt Van Dijk. In krap vier dagen hebben zijn medewerkers ruim 100 vrachtauto’s de planten aangeleverd, die zijn opgekweekt bij plantenkweker Jongerius uit Houten. Tot en met maart, als de planten in productie komen, moeten ze getopt en ingedraaid worden. Van Dijk ziet het komende seizoen positief tegemoet. "Als de teelt voorbij is ben ik blij, maar van vers groen word ik nog blijer." Foto Marnix Schmidt

Loonwerkerbedrijf van der Woerd rooit de bieten voor een akkerbouwer uit het Gelderse Zoelen. De bieten worden 500 meter verderop op een hoop bewaard. Nu de goede rooidagen afnemen zijn er veel akkerbouwers die de suikerbieten op de hoop rooien. "Ik denk dat we nog een paar dagen werk hebben en dat het daarna gebeurd is", zegt loonwerker Gijs van der Woerd. Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.