Home

Achtergrond

Agrarisch loonbedrijf krijgt vijf procent lagere boete

De omgekeerde bewijslast was geen reden om boete met meer dan vijf procente te verminderen.

Dit is de uitkomst van een recente procedure voor de rechtbank Den Haag.Kort samengevat is de uitspraak van de rechtbank Den Haag de volgende:

X exploiteerde een agrarisch loonbedrijf. De inspecteur verwierp na een boekenonderzoek de administratie van X, omdat hij niet had voldaan aan de administratie- en bewaarplicht. Volgens de inspecteur waren ruim 8.000 gewerkte uren niet in de loonadministratie verantwoord. Bovendien had X volgens de inspecteur gebruik gemaakt van anonieme werknemers. Er volgde een naheffingsaanslag loonbelasting met een boete van 50%. X ging in beroep.

Rechtbank Den Haag besliste echter dat X niet had bewezen dat hij zelf meer uren had gewerkt dan de inspecteur had aangenomen, dat hij niet meer dan acht werknemers had gehad en dat het uurtarief voor de werkzaamheden hoger was geweest dan € 20. X had volgens de Rechtbank niet bewezen dat de door zijn werknemers gewerkte maar niet-verantwoorde aantallen uren lager waren dan door de inspecteur was berekend en evenmin dat hij niet met anonieme werknemers zou hebben gewerkt. De berekeningen van de inspecteur waren volgens de Rechtbank ook redelijk. De Rechtbank handhaafde de naheffingsaanslag en zag in de omstandigheid dat de hoogte daarvan met omkering van de bewijslast was vastgesteld geen aanleiding de boete te verminderen. Wel verminderde de Rechtbank de boete van € 27.537 wegens overschrijding van de redelijke termijn met 5 procent.

Meer informatie:
Rechtbank Den Haag 13 november 2009, nummer 08/7965

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.