Home

Achtergrond

Afrikaanse sneeuwmuts smelt ook door natuur

De ’sneeuwmuts’ op Afrika’s hoogste berg de Kilimanjaro smelt niet alleen door toedoen van de mens, maar ook door een natuurlijk proces van grote klimaatschommelingen.

Voormalig Amerikaans vicepresident en klimaatprofeet Al Gore gebruikte de Afrikaanse smeltende ijskap als bewijs dat broeikasgassen de aarde opwarmen. De Nederlandse wetenschapper Jaap Sinninghe Damsté heeft dat weerlegd in het toonaangevende tijdschrift Nature.

Dat meldde de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO donderdag. Moleculair paleontoloog Sinninghe Damsté bestudeerde een boorkern uit het kratermeer Challa in Kenia, op de flank van de Kilimanjaro. De onderzoeker kwam er samen met Europese collega’s achter dat de Kilimanjaro wisselend onderhevig was aan perioden met zware moessonregens en extreme droogte. IJs en en sneeuw verdwenen van de top in de droge tijden en keerden terug in de zeer natte tijd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.