Home

Achtergrond

Advocaat: schadevergoeding Q-koorts bij boeren innen

Slachtoffers van Q-koorts kunnen het snelst en het beste hun schade bij de boeren verhalen.

Dat zegt letselschade-advocaat Martin de Witte uit Amersfoort. Een schadevergoeding van de Nederlandse overheid afdwingen duurt langer en is omslachtiger, meent hij.

”Als iemand ziek wordt van een bacterie, dan kun je daarvoor een bedrijf aansprakelijk stellen”, verduidelijkt de advocaat. ”In dit geval via een boerenbedrijf dat verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de besmetting. Zieken en nabestaanden kunnen via deze weg veel sneller een schadevergoeding krijgen. Boeren zijn hier immers voor verzekerd.”

Iemand die een beroep op zo’n schadevergoeding doet, hoeft volgens De Witte niet aan te tonen welke agrariër er precies voor de besmetting verantwoordelijk is. ”In het burgerlijk wetboek is er een regeling voor groepsaansprakelijkheid”, zegt De Witte. Dat betekent dat boeren onderling moeten uitmaken bij wie de gewraakte bacterie in een bepaald geval vandaan zou kunnen komen.

In Nederland zijn onnodig veel mensen ziek geworden door de Q-koorts, stellen GGD-artsen. Zij stellen dat de belangen van geitenhouders zwaarder tellen dan van de volksgezondheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.