Home

Achtergrond

Aboutaleb: Excuses aan agenten

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan de agenten die tijdens het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland werkzaam waren.

"Er zijn veel fouten gemaakt, met ernstige gevolgen.''

"Zij stonden daar zonder rugdekking. Daarvoor bied ik mijn excuses aan'', zei Aboutaleb donderdag tijdens het debat over het COT-rapport in de gemeenteraad. Hij maakte duidelijk dat die rugdekking er in de vorm van de Mobiele Eenheid wel had moeten zijn. De politie heeft de ME op die rampzalige avond van 22 augustus niet ingezet.

De burgemeester kondigde aan dat er begin volgend jaar stappen worden gezet om de organisatie en werkwijze van de politie te verbeteren. Hij wil dat het korps meer investeert in het veiligheidsbeleid, om goed te kunnen reageren op de snel veranderende en steeds gewelddadiger maatschappij. De Mobiele Eenheid zal voortaan bij alle grote evenementen paraat en ,,direct inzetbaar'' zijn, beloofde Aboutaleb.

Hij erkent dat hij de nacht van de rellen al de zogenoemde driehoek (burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie) bij elkaar had moeten roepen voor overleg. ,,Dit gebeurt ons geen tweede keer.'' Hij geeft ook toe dat de informatiestroom slecht was. "Die stroom mag nooit meer blijven hangen. Die moet direct als die beschikbaar is bij iedereen, ook bij de driehoek, terechtkomen.''

"Ik neem alle verantwoording op me. Het is mijn verantwoordelijkheid nu om het geschonden vertrouwen te herstellen'', benadrukte Aboutaleb. Het staat voor hem vast dat er ook personele maatregelen bij de politie moeten volgen. Welke dat zijn, is nog niet duidelijk. Dat wil de burgemeester eerst door de omstreden korpschef Aad Meijboom intern laten onderzoeken. "Dat moet zorgvuldig gebeuren.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.