Home

Achtergrond

Aanslag geen aanleiding hoger dreigingsniveau

De mislukte aanslag tijdens kerstmis op de vlucht van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit is geen aanleiding om het dreigingsniveau in Nederland aan te scherpen.

Dat concluderen minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Erik Akerboom.

Wel constateert de bewindsvrouw dat "de wereld aan een ramp is ontsnapt''. Ter Horst: "Als je bedenkt hoeveel mensenlevens dat had kunnen kosten.''

Uit onderzoek van de marechaussee, inlichtingendienst AIVD en het Openbaar Ministerie, blijkt dat de Nigeriaanse verdachte van de aanslag niet bij de Nederlandse autoriteiten bekend was. Ook is niet vastgesteld dat de man ooit al in Nederland was geweest.

Volgens Ter Horst zijn voor de vlucht op Schiphol de juiste veiligheidsprocedures gevolgd. De verdachte staat volgens haar wel op een lijst van de Verenigde Staten met ongeveer 50.000 namen, maar die wordt niet uitgewisseld met Nederland.

Eerder deze maand werd het niveau van de algemene terroristische dreiging in Nederland verlaagd van 'substantieel' naar 'beperkt'. Voor de luchthavens geldt naast het algemene dreigingsniveau nog het zogenoemde alerteringsniveau 'lichte dreiging'. De mislukte aanslag op 25 december toont volgens Ter Horst aan dat die typering gerechtvaardigd is.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) maakte dinsdag na overleg met Janet Napolitano, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, bekend over te gaan tot het inzetten van bodyscanners op de luchthavens. Volgens Ter Horst is dat een ,,significante verbetering van de beveiliging'', omdat deze scanners passagiers ook op niet-metalen materialen zoals explosieven kan onderzoeken.

Binnen drie weken worden de bodyscans ingezet op alle vluchten naar de Verenigde Staten. Op Schiphol staan al vijftien van deze apparaten, maar die werden op Amerikaanse vluchten niet ingezet. Volgens Ter Horst wilde de VS dat zelf niet. Op verzoek van Nederland wordt in begin 2010 in Europees verband gesproken over de inzet van bodyscans. Ter Horst zei dat ze graag ziet dat de bodyscans in heel Europa worden ingevoerd.

Volgens de minister moet ook de Nederlandse regering zich nog buigen over een bredere inzet van de apparaten in Nederland. Daarvoor zijn naar schatting zestig nodig. Dat kost ongeveer 10 miljoen euro.

Want dat er gevaar bestaat, is opnieuw duidelijk geworden. Erik Akerboom neemt de boodschap van Umar Farouk Abdulmutallab dat hij door al-Qaeda werd opgeleid en van springstof is voorzien om een aanslag te plegen, heel serieus. Hij stelt dat uit het eerste onderzoek namelijk is gebleken dat de aanslag zeer professioneel was voorbereid. Daarnaast komen de werkwijze en springstof overeen met eerdere aanslagen. Dat maakt zijn verklaring serieus, in ieder geval dat hij hulp heeft gehad, aldus de NCTb.

Dat is ook de reden dat er rekening mee wordt gehouden dat er nog andere personen zoals Abdulmutallab zijn klaargestoomd voor het plegen van een aanslag. De geïntensiveerde controles op Schiphol en de komst van bodyscans moeten weerstand bieden tegen deze mogelijke dreiging in Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.