Home

Achtergrond

Aandeel kunstmestproducent in trek, belegger laat zuivel links liggen

Beleggen in beursgenoteerde agrarische bedrijven was in 2009 heel aantrekkelijk.

De koerswinsten van 20 tot 80 procent steken schril af tegen rendementen op spaartegoeden van amper 3 procent.

Het koersverloop was voor de wereldwijde agriconcerns totaal anders dan in 2008. Vorig jaar daalden de koersen van de 25 bedrijven in de AGD-beursindex met gemiddeld 30 procent. Dit jaar lieten de meeste bedrijven grote koerswinsten noteren. In 2008 was er slechts een bedrijf in de AGD-beursindex met een stijgende beurswaarde, dit jaar is er slechts een daler.

Aanvankelijk was er dit jaar een forse terugval in de beurskoersen van de meeste agriconcerns. Desondanks zette het herstel dat eind oktober 2008 werd ingezet, toch door. De hoop was begin dit jaar gevestigd op een wereldwijd groeiende vraag naar agrarische producten en daarmee prijsherstel na de forse prijsval voor agrarische grondstoffen in de tweede helft van 2008.

Het gewenste prijsherstel bleef bij de meeste producten uit, toch nam het vertrouwen van beleggers in de agrarische sector weer toe. Alleen de suikerprijs ging in de eerste drie kwartalen fors omhoog en zuivel liet in de tweede helft van dit jaar prijsherstel zien. De prijzen van vlees en granen zijn zelfs iets gedaald ten opzichte van eind 2008, blijkt uit de FAO Food Price Index.

De grote winnaar in de AGD-beursindex is dit jaar de Noorse kunstmestproducent Yara met een koerswinst van bijna 80 procent, omdat beleggers rekenen op een aantrekkende vraag naar meststoffen. Het Nederlandse vis- en veevoerconcern Nutreco zag zijn groeibeleid dit jaar ook beloond op de beurs met een koerswinst van 65 procent.

De trekkerproducenten (John Deere, Case New Holland en Agco) noteerden in de eerste twee maanden nog groteverliezen op de beurs, maar in de afgelopen maanden, met name in november, werd dit verlies omgebogen in forse koerswinsten.

De enige daler dit jaar is het Franse zuivelconcern Danone. Andere zuivelconcerns noteerden beperkte koerswinsten, met uitzondering van het Ierse zuivelconcern Kerry Group.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.