Home

Achtergrond 8 reacties

2010 is het jaar van het wild zwijn

De Zoogdiervereniging heeft 2010 uitgeroepen tot het 'jaar van het wild zwijn'.

Met een beetje positieve aandacht voor het beest, hoopt de vereniging dat het wild zwijn over niet al te lange tijd meer officiële leefgebieden heeft in Nederland. Dat maakte de Zoogdiervereniging donderdag bekend.

Het wilde zwijn volgt de egel op. In 2009 zette de Zoogdiervereniging dit beestje met allerlei speciale acties in de belangstelling.

Momenteel heeft het wild zwijn officiële leefgebieden op de Veluwe en de Meinweg, een natuurgebied bij Roermond. "De wilde zwijnen hebben zelf alvast een voorschot genomen op die discussie. Ze worden ondertussen al op diverse plaatsen gezien waar ze officieel niet 'mogen' zijn, bijvoorbeeld in het Rijk van Nijmegen bij Groesbeek, in delen van Noord-Brabant en Overijssel", aldus de Zoogdiervereniging.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  ik zie de laatste jaren steeds vaker wilde zwijnen in afgegaasde rennen , die daar na een poosje weg blijken te zijn. Zou me niet verbazen als die dan werden uitgezet voor de sluikjacht, zoals ook in de Peel bij de Kruisvennen is gebeurd! Dat vond al vanaf begin van de eeuw plaats en dankzij Anti Jacht weten we ook wie de schuldigen zijn. Het is dus zaak om ogen en oren wijd open te houden om dit soort faunavervalsingen ten behoeve van de jacht op te sporen.

 • no-profile-image

  Leen

  Wilde zwijnen horen in Nederland maar op een plaats thuis: Op de menukaart!

 • no-profile-image

  peter lamers

  Die zwijnen hier in de Meijnweg zijn ook uitgezet en men wil niet weten wat voor soort 'beheer' er door SBB gevoerd wordt. Ik ken verwarmde hoogzitschiethutten met luxe feauteuils en een drankkast in stukken bos en hei die als 'kwetsbaar gebied' zijn afgesloten voor publiek! Gaat Verburg daar ook wat aan doen of blijft het alleen maar bij slechte adem en bedorven CDA-lucht?

 • no-profile-image

  Als agrarier zijnde heb ik veel perceelen landbouwgrond tussen de bossen. Rondom zitten wilde zwijnen. Ieder jaar heb ik schade aan het gewas. Mega extra werk voor omheiningen en het vergoed krijgen van de schade. Dus voor mij mag 2010 het jaar van het wilde zwijn zijn maar wel in de vriezer en in het restaurant.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Lariekoek. De zwijnen in de Peel werden uitgezet door jagers uit Kruisvennen/Meijel en Roermond en die van Groesbeek komen van het Dekkerswald, waar hobbyist Peeters al jarenlang wilde varkens fokt en niet te beroerd is om die los te laten, zodat ze de plaatselijke golfbaan kunnen omwroeten en zo duidelijk maken dat er toch maar vooral op gejaagd moet kunnen worden. Dat heeft met natuurlijk voorkomen geen snars van doen. Wilde Zwijnen horen helemaal niet in droge bos- en heidegebieden maar in het moeras te leven. Maar in onze moerassen zet men liever buitenlandse koeien en paarden uit om de natuur te verrrabbezakken. "Nieuwe natuur" noemt men die rotzooi dan!

 • no-profile-image

  wipstaart

  Leen, wat ben jij toch een rund. Het wilde zwijn leefde al in ons land toen de boer nog uitgevonden moest worden en er nog zuiderzeeharing paaide op de plek waar jij nu jouw harde drollen eruit zit te persen. De tijd van de jager-verzamelaars. Die jaagden met pijl en boog en jawel: zij spaarden de kool en de geit. Helaas voor Moeder Natuur mocht dat niet zo blijven, want op een kwade dag........ Nou ja, de rest vul je zelf maar in maar helemaal aan het eind van het verhaal kom jij ook nog voor.

 • no-profile-image

  anti

  Lieden, als leen horen allemaal bij 1 criminele club in ons land : het CDA. Deze partij verkwanselt alles met met dier en natuur te maken heeft. hun eigen minister ruineert de boeren. Alleen hebben ze het zelf nog niet in de gaten. Want...........in het land der blinden is Gerda koningin.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ha die Anti jacht. Wil je weten wat voor soort minister Gerda Verburg is? Nou: eentje die eigen kennissen in het geniep voortrekt. Ik plaatste dat al tijden terug bij haar 'Agri-top 50 profiel' maar memoreer het hier nog maar eens. Vorig jaar 1 april liep de zwanendriftvergunning van zekere Piet O. te Nieuwerbrug-De Bree af. Volgens ministeriële beschikking uit 1998 zou die vergunning (tot het houden, verhandelen en slachten van knobbelzwanen) per 2008 voorgoed eindigen. Maar Gerda verlengde stiekum de vergunning, zonder inhoudelijk discussie en zonder dit ministeriële besluit in de staatscourant te publiceren. Daarom ging ik (undercover) bij de zwanenhouder op de koffie en ontdekte dat hij al jarenlang de jacht pacht op het land van Gerda's broer en dat een van zijn zonen een boerderij heeft gekocht van de familie Verburg! Volgens eigen zeggen kent hij Gerda al vanaf haar geboorte! Very close inner circle dus. En zoiets mag politiek, parlementair en staatsrechtelijk niet! Toch kan deze gevoelloze iron lady tot op heden gewoon haar gang blijven gaan. Een schande!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.