Home

Achtergrond

Zweedse minister vreest zwakke EU-president

Minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt van huidig EU-voorzitter Zweden is bang dat de EU-leiders donderdagavond een zwakke kandidaat zullen kiezen als eerste EU-president.

"Een aantal premiers is geneigd tot een minimalistische oplossing die onze kans op een duidelijke stem in de wereld vermindert'', aldus Bildt op zijn weblog. Zijn vrees wordt volgens hem gedeeld door een aantal andere EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Bildt wijst erop dat het nieuwe EU-verdrag van Lissabon, waarin de functie van EU-president wordt gecrëerd, Europa de mogelijkheid biedt een grotere rol te spelen op het wereldtoneel.

De Zweedse minister laat in het midden op welke kandidaat zijn opmerkingen betrekking hebben. De Belgische premier Herman Van Rompuy geldt als de belangrijkste kanshebber om EU-president te worden. Maar vooral van Britse zijde bestaat weerstand tegen de relatief onervaren Van Rompuy, die nog geen jaar premier is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.