Home

Achtergrond

Zuivelsector houdt landbouwministers scherp in de gaten

Melkveehouders hebben een enorme afbeelding van een oog geplaatst voor het gebouw in Brussel waar de Europese landbouwministers vandaag vergaderden.

Hiermee wilden zij de ministers laten weten dat zij de besprekingen over de noodlijdende zuivelsector met argusogen in de gaten hielden.
De actie is georganiseerd door de European Milk Board. Volgens vice-voorzitter Sieta van Keimpema moet Brussel 'rechtzetten wat de crisis heeft veroorzaakt'. Volgens haar dient er een einde te worden gemaakt aan het huidige systeem, dat overproductie stimuleert.
De Europese landbouwministers besloten gisteren twee voorstellen van de Europese Commissie aan te nemen. Zo is het vanaf nu mogelijk om de opkoop van melkquota te financieren uit de nationale reserve. Landbouwminister Gerda Verburg steunt deze maatregelen, ook al heeft zij aangegeven er zelf geen gebruik van te maken. Het quotum zou hierdoor volgens haar duurder worden. Daarnaast krijgt de Europese Commissie straks meer marktmaatregelen om de zuivelsector in extreme situaties te steunen. Foto’s EMB

Alex Timmermans houdt de kisten waar de leliebollen in komen in de gaten. De oogst van leliebollen in het Drentse Tynaarlo is in volle gang. "Het loopt erg goed. We zijn begin november begonnen en door het goede weer gaat het vrij goed", meldt loonwerker Timmermans. Doordat de bollen vrij lange wortels hebben, komt er wel veel grond met de bollen mee. Het loonbedrijf teelt 50 hectare leliebollen op contract. "De bollen gaan naar Noord-Holland waar ze verder verwerkt worden", legt de loonwerker uit. Foto Ruben Meijerink

Rens Kooijman is bijna klaar met het scheren van de 70 melkkoeien die inmiddels al weer enkele weken op stal staan in het West-Friese Schellinkhout. "We scheren de wintervacht van de koeien elk jaar af", zegt Kooijman. Hij werkt twee dagen per week op het melkveebedrijf van zijn ouders. Daarnaast werkt hij als marketeer bij de ABN Amrobank voor de agrarische sector. Fotostudio Wick Natzijl

Abemec toont op haar mechanisatiebeurs verschillende nieuwe trekkers. Tijdens de tweejaarlijkse beurs die vandaag begon en morgen eindigt, zijn onder meer de Fendt 826 Vario en de Condor type 2011 van Agrifac te zien. De beurs wordt voor het eerst gehouden in Veghel, waar Abemec gisteren haar nieuwe vestiging opende. Naast de tentoonstelling van nieuwe machines, worden er ook oudere trekkers en machines verhandeld en zijn er verschillende demonstraties. Foto Twan van Asseldonk

Vollegrondsteler Klaas Visser uit het Friese dorpje Paesens snijdt prei. Zijn 20 are prei kan hij eenvoudig handmatig oogsten, waarna hij het product in kratten op de trekker zet. De storm van twee dagen geleden heeft schade aangericht aan het blad van de prei. "Daardoor moet ik nu extra blad pellen en dat kost me kilo’s,' vertelt de teler. Hoe groot de schade is kan hij niet in procenten uitdrukken. "Maar het valt mee, het is immers maar een klein beetje prei dat ik heb." Vissers verkoopt zijn product aan de kant van de weg. Hij teelt naast prei ook andere vollegrondsgroente als spruiten, boerenkool, witte kool en koolraap.Foto Roelof Stroetinga

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.