Home

Achtergrond 3 reacties

Zuivelgigant ondervindt hinder van Greenpeace

De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra blijft last houden van milieu-activisten.

Dit maal hebben ze een bruinkoolmijn geblokkeerd. Daar worden kolen gewonnen voor de poederdroger in Edendale. Activisten van Greenpeace blokkeerden een toegang tot de mijn, waar bruinkool in dagbouw wordt gewonnen. Ook ketenden enkele actievoerders zich vast aan machinerie en ontvouwden ze een vlag met daarop in grote letters de woorden 'Fonterra klimaat misdaad'.

De politie was er rap bij om de activisten te arresteren, maar het punt van Greenpeace was gemaakt. Simon Boxer, campagneleider klimaat bij Greenpeace in Nieuw-Zeeland, stelt dat Fonterra voor de Nieuw-Zeelandse overheid het grootste struikelblok is bij het aangaan van klimaatverplichtingen. Boxer: "Fonterra zoekt altijd de goedkoopste en onduurzame oplossingen." Fonterra weerspreekt dit. Volgens een woordvoerder worden altijd zorgvuldige afwegingen gemaakt, maar de poederdroger in Edendale wordt inderdaad met bruinkool gestookt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  welke zichzelf respecterende supermarkt wil nog produkten in haar schap hebben die op een of andere manier met behulp van bruinkool zijn geproduceerd?

 • no-profile-image

  boer

  Ik zou maar niet te hard achter die klimaatonzin aan lopen want het is straks de boer weer die het gelag gaat betalen.Let maar op de vliegtax is mislukt maar de vleestax is onderweg.

 • no-profile-image

  Boer

  Waarom wordt hier niet de vraag gesteld waarom men bruinkool gebruikt om melkpoeder te produceren. Dat spul is nog erger dan steenkool en zorgt voor verzuring van het milieu! Dit is een verouderde en achterhaalde manier om energie te produceren! CO2 van de kolen + methaan van de koeien = slecht voor het klimaat!

Of registreer je om te kunnen reageren.