Home

Achtergrond

Zorgverleners móeten zich laten prikken

Het Astma Fonds eist dat zorgpersoneel zich laat inenten tegen de Mexicaanse griep, zo heeft het fonds laten weten.

Mensen die in de zorg werken en zich niet laten vaccineren, vormen volgens het Astma Fonds een onacceptabel risico voor longpatiënten. "Ik heb geen begrip voor de zorgverlener die contact heeft met kwetsbare patiënten en toch geen prik haalt'', zegt directeur Michael Rutgers.

Het Astma Fonds doet de oproep omdat inmiddels duidelijk zou zijn dat een groot deel van het zorgpersoneel niet van zins is deze griepprik te halen. De ziekte leidt bij mensen met een longaandoening sneller tot complicaties. Negen van de 28 sterfgevallen hadden volgens de belangenorganisatie een longaandoening als 'onderliggend lijden'.

Het fonds wil dat werkgevers hun personeel 'verleiden tot vaccinatie' en patiënten vrijwaren van medewerkers die niet zijn geprikt. "Het gaat om de verantwoordelijkheid voor patiënten. Ik eis dat hun gezondheid voorop staat.'' Mensen met een longziekte zouden op hun beurt behandeling door een niet-gevaccineerde hulpverlener moeten weigeren, aldus Rutgers.

Het Astma Fonds behartigt volgens eigen zeggen de belangen van ruim een miljoen personen met een chronische longaandoening. Mensen met zo'n aandoening, zoals astma of COPD, behoren tot de risicogroepen die momenteel tegen de Mexicaanse griep worden gevaccineerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.