Home

Achtergrond

Zimbabwe wil buitenlandse bedrijven overnemen

De regering van Zimbabwe wil dat alle buitenlandse bedrijven voor 51 procent eigendom worden van Zimbabwanen.

Dat blijkt uit een conceptwetsvoorstel waar persbureau Reuters vrijdag inzage in heeft gehad.

Volgens het plan moeten "inheemse Zimbabwanen'' een controlerend belang krijgen in elk buitenlands bedrijf dat actief is in Zimbabwe en waarvan de waarde boven een half miljoen dollar (336.000 euro) ligt.

De economie van het land verkeert al jaren in noodweer. Dat is vooral het gevolg van de landhervorming die in 2000 is begonnen en waardoor veel blanke boeren van hun bedrijven werden verdreven. Analisten verwachten dat het nieuwe voorstel investeerders zal afschrikken.

In 2007 nam de Zimbabwaanse regering een wet aan die stelt dat de controle over alle bedrijven, inclusief mijnen en banken, moet overgaan in handen van zwarte Zimbabwanen. De nieuwe regering van nationale eenheid van president Robert Mugabes partij ZANU-PF en de MDC van premier Morgan Tsvangirai, beloofde eerder flexibel met deze wet om te gaan.

De eenheidsregering wordt verscheurd door onenigheid tussen Mugabe en Tsvangirai. De laatste beëindigde donderdag een boycot van de regering, maar dan moet Mugabe wel binnen dertig dagen het regeringsakkoord nakomen. De premier boycotte de coalitie sinds medio oktober. De MDC stapte op onder meer omdat een kandidaat-minister van de partij is opgepakt en MDC-leden veelvuldig zouden worden aangevallen door aanhangers van Mugabe. ZANU-PF noemde de boycot eerder "goedkope propaganda''.

De regering heeft de hyperinflatie onder controle gekregen, maar door de politieke ruzies blijft de economie in zwaar weer en blijven buitenlandse investeerders weg. Westerse donoren geven slechts mondjesmaat hulp. Ze willen eerst een stabiele regering die een atmosfeer schept waarin politieke en economische hervormingen kunnen worden doorgevoerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.