Home

Achtergrond 2 reacties

Zelf oordeel vellen

Het is niet langer de vraag of we nog willen dat er genetisch veranderde of gekloonde productiedieren komen.

De ontwikkeling in de techniek schrijdt voort en de introductie van bijvoorbeeld gekloonde kweekvis is niet ver weg, voorspelt het voedselveiligheidsinstituut Rikilt van Wageningen UR.

De vraag is vooral of, en zo ja hoe we gekloonde en transgene dieren buiten de deur willen houden. We kunnen ons maar beter voorbereiden op de realiteit, voordat de werkelijkheid een loopje met ons neemt, zeggen Wageningse deskundigen.

De bestaande regelgeving is niet genoeg toegerust op de handel in transgene dieren. Is een kloon genetisch gemodificeerd of niet? De regelgeving geeft er geen eenduidig antwoord op, en mogelijk zijn er nog meer leemtes in de regelgeving.

Belangrijker echter dan de juridische of wetenschappelijke implicaties, zijn de maatschappelijke opvattingen over kloneren en genetische modificatie. We moeten de wetgeving en de wetenschap inzetten ten dienste van de maatschappij. En dat betekent dat de Nederlandse bevolking eerst zelf een oordeel moeten vellen over het genetische modificatie, voordat we de wetenschap en de wetgevingsjuristen hun gang laten gaan.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Voor de gek

    Consumeren hiervan is niet meer te stoppen. Het is gelijk de meeste extreme veganist, zonder dat hij het zelf weet consumeert hij toch talloze dierproducten (alleen al van een varken worden honderden producten gemaakt). Zelf oordelen dus hoelang je jezelf voor de gek houdt.

  • no-profile-image

    dier

    De ervaring is, dat de nederlandse bevolking pas reageert als het echt niet anders kan of als het al uit de hand gelopen is. Dus daarop wachten is geen optie. Een brede maatschappelijke discussie op gang brengen is nodig. Wetgeving zou moeten zijn nee, tenzij. Handel in transgene diersoorten had al geregeld moeten zijn natuurlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.