Home

Achtergrond

Winst Avebe op 3,1 miljoen euro

Avebe heeft het afgelopen boekjaar een netto resultaat geboekt van 3,1 miljoen euro.

In boekjaar 2007/2008 hield het zetmeelconcern 33,3 miljoen euro over. De netto-omzet is met 12,4 procent gedaald naar 581 miljoen euro.

Avebe heeft in boekjaar 2008/2009, dat loopt van 1 augustus tot en met 31 juli, veel last gehad van de recessie, zegt woordvoerder Johan Russchen. "De economische crisis heeft geleid tot vraaguitval bij vooral de papierindustrie en de bouwsector. Bovendien drukken de lage graanprijzen de prijzen voor aardappelzetmeel omlaag."

Avebe betaalde in seizoen 2007/2008 een markttoeslag van 10 euro per ton bovenop de minimumprijs. Over het afgelopen boekjaar betaalt het concern geen markttoeslag. Dat gebeurt ook niet in het lopende boekjaar 2009/2010, zegt Russchen. "Over het afgelopen boekjaar betalen we wel de toeslagen op onderwatergewicht en vollevering van het quotum. Die komen op €4,50 per ton. Dat Avebe toch een positief netto-resultaat heeft gerealiseerd komt door alle inspanningen van medewerkers en telers. Ook heeft Avebe kostenbesparingen doorgevoerd en investeringen bevroren."

In seizoen 2007/2008 betaalde Avebe uit het netto-resultaat een eindbetaling, een soort dividend, aan de telers van 13,3 miljoen euro. De ledenraad beslist volgende maand over de eindbetaling over het afgelopen boekjaar. De directie stelt voor geen eindbetaling over 2008/2009 te doen.

Ook het lopende boekjaar wordt lastig, verwacht Russchen. "De verkoop loopt gewoon door, maar we zien niet veel wijzigingen in de marktomstandigheden. Er is nog geen prijsherstel."

Of registreer je om te kunnen reageren.