Home

Achtergrond

Winst Archer Daniels Midland daalt 53 procent

De winst van agroconcern Archer Daniels Midland (ADM) is het laatste kwartaal gedaald tot 336 miljoen euro (496 miljoen dollar), 53 procent minder dan een jaar eerder.

De Amerikaanse onderneming ziet beduidend minder vraag naar bio-ethanol en gewassen als mais en soja. ADM handelt in agrarische grondstoffen, levert boeren en handelaren diensten, maar produceert ook zelf biobrandstoffen en voedingsmiddelen.

De omzet van het concern uit Illinois, één van de grootste in zijn soort ter wereld, daalde 29 procent tot 10 miljard euro (14,9 miljard dollar).

Volgens bestuursvoorzitter Patricia Woertz verbetert de markt de komende maanden. Het resultaat is volgens de topvrouw van Archer Daniels Midland al beter dan in de eerste helft van het jaar en vergelijkbaar met dat van concurrenten als Cargill en Bunge.

De maisverwerkingsdivisie van ADM boekte 47,4 miljoen euro meer winst. De winst uit de verkoop van zoetstoffen en zetmeel nam toe met 87 miljoen euro.

De winst uit de verkoop van ethanol daalde 40 miljoen euro, vooral omdat benzineprijzen fors zijn gedaald. De divisie van het Amerikaanse concern die diensten als verkoop en transport levert, zag de winst dalen met 171 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.