Home

Achtergrond 7 reacties

Wethouder stapt op voor illegale arbeid op boerenbedrijf

Wethouder Stoffer Jan Haan uit het Groningse Bedum heeft zijn functie neergelegd.

Zaterdag werden bij een controle door de Arbeidsinspectie voor de derde keer illegale arbeiders aangetroffen op zijn akkerbouwbedrijf. Vier asielzoekers zonder werkvergunning en een illegaal waren daar bezig met de oogst van witte en rode kool.

Haan zit in een maatschap met twee broers. In 2003 trof de inspectiedienst ook al illegale werknemers aan op het bedrijf. Eén van zijn broers werd toen veroordeeld. In 2008 trof de Arbeidsinspectie opnieuw illegalen aan op het bedrijf en er werkten mensen zonder werkvergunning. Het bedrijf kreeg een boete van tienduizenden euro’s. De gemeenteraad gaf hem in beide gevallen het voordeel van de twijfel.

Haan is opgestapt, omdat hij zijn functie in de politiek en de verantwoordelijkheid die hij draagt voor de maatschap naar eigen zeggen niet kan combineren. Wel ontkent hij het in dienst hebben van illegale arbeiders. Volgens Haan hebben de werknemers papieren getoond die van anderen bleken te zijn.

Als Haan niet zelf was opgestapt, had de gemeenteraad het vertrouwen in de wethouder opgezegd.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zwerver

  Ja, die open Europese grenzen zijn een uitkomst, dat hadden de Brusselse bureaucraten goed gezien. Onze veehouders met veel te grote melkquota en akkerbouwers als melkveeboer met een stal vol ongeschoolde buitenlanders. Dat gaat goed zo.

 • no-profile-image

  Han

  Ik ben het met Ed Bakker eens, de land- en tuinbouw in de ruimste zin kan niet meer zonder (il)legale buitenlanders. Dit geldt niet alleen voor Noord Amerika of Nederland. In Rusland (veel werklozen ook op het platteland) wordt de landbouw niet gedaan of door "Gastarbeiter" uitgevoerd. Mondiaal zit landbouw in verschillende crisissen;
  1. (te) lage prijzen
  2. te veel invloed op beleid door mensen zonder verstand van zaken. (Partij voor de Dieren e.d.)
  3. te weinig jongeren die in de landbouw willen werken.
  4. te veel hindernissen om buitenlandse werknemers in dienst te nemen.

  Misschien kan er iemand deze lijst nog aanvullen, maar ikvind het zo al erg genoeg.
  Iki bedoel te zeggen; "Landbouw kan alleen op het scherp van de snede worden uit gevoerd met alle bij komende risico 's".

 • no-profile-image

  ed Bakker

  Het zal bij die man wel net gaan als hier de lokale jongeren hebben of een goede baan en zijn zeer begrijpelijk dus niet geinterseert in veld werk of ze zitten liever in de bijstand maar de oogst MOET ER WEL AF hier zijn het bijna uitsluitent zuid amerikanen die dat veldwerk doen en daar zal er ook wel eens een tussen zitten die de papieren niet in orde heeft In de usa is de situatie nog veel heviger de acties daar tegen iligalen (zuid amerikanen) is volgens mij gewoon een show want zonder hen zou er ongelooflijk veel lager betaalt of vuiler werk gewoon niet gedaan worden

 • no-profile-image

  pietje

  Natuurlijk de wethouder geeft het goede voorbeeld en vele onnozele schapen volgen hem.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  ''Landbouw kan alleen op het scherpst van de snede uitgevoerd worden'', met alle bijkomende risico's!!!... Schrijft Han Meshovsk. Zelfs de Wethouder uit Bedum kan daar over meepraten. Er kan ook van ''nood breekt Wet'', sprake zijn. Toch is het droevig dat het zover gekomen is, in de Land en Tuinbouw!!!... De Agrarische Ondernemer wordt gedreven door een (als ik de woorden van Han mag citeren) ''mateloos optimisme'' !!!... Het wordt toch hoog tijd dat de Agrarische Ondernemers zich verenigen, om deze problemen te overdenken, te bespreken en eventueel in een Nieuwe Coöperatie te heroriénteren!!!... Met alle liefde, dit kan toch niet zo verder gaan???...

 • no-profile-image

  herkauwer

  Natuurlijk treft die goede man geen blaam. daar is het immers een WEThouder voor. Hij sprak alleen geen Pools, Roemeens of Oekrains!

 • no-profile-image

  piet

  Hij liet de koeling ook altijd uitstaan in de weekeinden ,dat scheelt weer veel stroom .
  Typisch voorbeeldfunctie van een wethouder!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.